P.M. | 1. 7. 2023, 16:38

Velika tragedija na dirkališču v Belgiji: umrl komaj 18-letni tekmovalec

Profimedia

Do pretresljivega incidenta je prišlo na dirkalni stezi, kjer poteka tudi Velika nagrada Belgije v formuli ena.

Na znanem dirkališču Spa-Francorchamps v Belgiji se je hudo ponesrečil komaj 18-letni Nizozemec Dilano Van’t Hoff, ki je dirkal v regionalnem evropskem prvenstvu francoskega konstruktorja Alpine (FRECA). V zaradi dežja zelo slabih tekmovalnih razmerah se je najprej zavrtel na stezi, vanj pa je nato trčil en izmed dirkačev. Leta 2019 se je na istem dirkališču smrtno ponesrečil Francoz Anthoine Hubert.

Po informacijah nizozemskega časnika La Deriere Heure je van't Hoffov dirkalnik zadel ogrado pri 200 km/h, zasledovalec pa se ni mogel izogniti raztreščenemu bolidu.

Ob današnjem tragičnem dogodku se je odzval izvršni direktor formule ena Stefano Domenicali, ki je zapisal: "Zelo smo žalostni. Dilano je umrl v iskanju svojih sanj, da bi dosegel vrhunec motošporta. Skupaj s celotno motošportno skupnostjo so naše misli z njegovo družino in njegovimi najdražjimi."

Številne dirkalne ekipe so na Twitterju objavile sožalna sporočila za mladeničevo družino in prijatelje. Pred sprintersko dirko F1 je bila tudi minuta molka za tragično preminulega dirkača.

Na smrt mladega rojaka se je odzval tudi nizozemski zvezdnik formule 1 Max Verstappen. Dejal je, da gre za žalostno zgodbo, ki pa bi se ji lahko organizatorji izognili. Dodal je, da bi se morali iz tragične nesreče nekaj naučiti. Dirka je namreč potekala v deževnih razmerah ter pri slabi vidljivosti. Pravih razlogov za tveganje ni bilo, pravi Nizozemec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord