J. B. | 29. 5. 2023, 09:50

Na Giru se splača zmagati: znano je, koliko je z zmago na rožnati dirki zaslužil izjemni Slovenec

Profimedia

Zasavski kolesarski zvezdnik slavi uspeh kariere, ki mu je prinesel tudi zajetno finančno nagrado.

V nedeljo se je v Rimu zaključila 106. kolesarska dirka po Italiji, čez ciljno črto je kot prvi zapeljal Primož Roglič. Že 33-letni kolesar iz Zasavja si je skupno zmago privozil dan poprej, ko je postregel s "čudežem" na Svetih Višarjah. Na 1766 metrov visoko goro streljaj od Slovenije je vozil kot v transu in za sabo pustil tudi glavnega tekmeca za končno zmago Geraint Thomasa. Ta se je v odločilni kronometer podal kot vodilni v skupni razvrstitvi, a nato ni bil kos izjemnemu Slovencu.

Profimedia

Primož Roglič se je z zmago na italijanski pentlji še dodatno vpisal v zgodovini kolesarstva, zmaga pa mu je - to ni nepomembno - prinesla tudi zajetno finančno nagrado. Kot zmagovalec rožnate dirke je domov odšel bogatejši za dobrih 265.000 evrov, kolikor mu bo nakazal organizator ene najbolj kultnih športnih prireditev vseh časov.

Profimedia

Drugouvrščeni Thomas je postal bogatejši za dobrih 133.000 evrov, Joao Almeida, ki je končal kot tretji, pa bo na bančni račun prejel 68.800 evrov. Skupni nagradni sklad na letošnjem Giru je znašal 1,5 milijona evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol