4. 10. 2023, 07:00 | Vir: STA

FOTO: V Slovenski Bistrici se odpira največji plezalni center v državi (poglejte, kako je videti)

Facebook/Plezalni center Slovenska Bistrica

Namenjen bo rekreativnemu plezanju in treningom, v prihodnosti pa bodo tam najbrž organizirali tudi mednarodna tekmovanja. 

V Slovenski Bistrici v petek vrata odpira povsem nov plezalni center, ki bo največji v državi, saj bo ponujal kar 3200 kvadratnih metrov plezalnih površin, od tega 2000 visokih sten in še 1200 kvadratnih metrov balvanskih sten. Za zdaj bo namenjen rekreativnemu plezanju in treningom, si pa v prihodnje želijo organizirati tudi mednarodna tekmovanja.

Kot je povedala vodja plezalnega centra Ursula Pipenbaher, je objekt razdeljen na več sklopov, med katerimi je 17 metrov visoka plezalna dvorana, dve etaži z ogrevalnim in trening prostorom, medetaža s pisarniškimi prostori in sanitarijami, v zgornjem nadstropju pa je tudi plezalni prostor z nižjimi balvanskimi stenami.

Objekt, ki ga je gradilo podjetje Makro 5 Gradnje, ponuja tudi 19 metrov visoke zunanje plezalne stene, vhod s sprejemnim prostorom, recepcijo, pomožne prostore, garderobe in skladišče. Investicija je bila skupaj vredna 5,2 milijona evrov, od tega je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prispevalo 2,4 milijona evrov, ostalo je dodala občina.

Odprt skoraj vse dni v letu

"Športno plezanje je šport za vse. Med 165 smermi lahko vsak najde kaj zase, od previsov do plat, od ocene 3 za začetnike do 8c+ za tiste najboljše. Zunaj sta na voljo dve smeri za hitrostno plezanje ter rekreativna stena za vse, ki še pridobivajo plezalne izkušnje. Za balvanske navdušence pa je na voljo dovolj tovrstnih plezalnih površin - od označenih problemov do dveh nastavljivih sistemskih sten," je pojasnila Pipenbaherjeva.

Plezalni center bo odprt skoraj vse dni v letu, od ponedeljka do nedelje, dnevne vstopnice bodo po 15 evrov, za šolarje 9,5 evra, za predšolske otroke pa 4,5 evra. Mogoč je tudi nakup sezonskih ali družinskih vstopnic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol