27. 5. 2022, 12:46 | Vir: STA

Nekdanja trenerka Sare Isaković obtožena zlorabe

Profimedia

Nekdanja trenerka ameriške olimpijske reprezentance v plavanju in naše nekdanje olimpijke Sare Isaković na univerzi Berkeley je pod drobnogledom ameriškega centra za varen šport. 

Obtožbe na račun 60-letne Terry Mckeever, ki je kot prva ženska postala trenerka v ameriški olimpijski plavalni reprezentanci, prihajajo z več strani. Odzvali pa so se tudi na univerzi, kjer je trenerka do nadaljnjega na plačanem dopustu.

Strokovno delo v bazenu pri McKeeverjevi ni sporno, saj sta bili članici ameriške reprezentance v Londonu 2012 tudi njeni varovanki Natalie Coughlin in Missy Franklin.

Ameriški center za varen šport pa zdaj preiskuje drugo plat medalje. V enem izmed člankov ameriškega časnika namreč podrobno razkrivajo verbalno in čustveno zlorabo, ki naj bi jo na univerzi pod vodstvom McKeeverjeve več desetletij doživljale plavalke.

Obtožilo jo je kar 26 ljudi

Tovrstnega početja je trenerko obtožilo kar 19 plavalk, ki so še ali pa so bile v ekipi, šest staršev in nekdanji član moške ekipe. Med drugim poročilo podrobno razkriva, kako naj bi McKeeverjeva silila tekmovalce na treninge in tekmovanja, tudi ko se niso počutili dobro.

Najbolj podrobne so obtožbe Danielle Carter, ki pravi, da jo je trenerka pred celo ekipo zmerjala z leno, ničvredno in jo označila za izgubo časa. To se je ponavljalo tako dolgo, dokler plavalka ni mogla več ne jesti, ne piti in posledično tudi ne slediti učenju na univerzi. Vse to jo je pripeljalo do poskusa samomora.

Plavalka pravi, da se ji je trenerka po tem dejanju smejala v obraz in ji zabrusila: "Ali veš, kako patetično je to? Kako neumno in sebično?" Ob tem je plavalki zabrusila, da s svojim dejanjem moti delo drugih v ekipi.

Nemalo pa je tudi nasprotnih izjav o trenerki, ki naj bi se izjemno potrudila za svoje varovanke in storila prav vse za ekipo. Enotno je le mnenje, da je zelo stroga in ostra, česar pa vsak ne zna sprejeti oz. tega ni vajen.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel