R. K. | 27. 11. 2023, 12:23

Nekdanji olimpijec nad srbskega teniškega zvezdnika: "Novak Đoković mora biti suspendiran"

Profimedia

Slavni francoski športnik je bil do ravnanja najboljšega teniškega igralca na svetu pred nedavnim dvobojem nepopustljiv.

Srbskega teniškega zvezdnika je razjezila dopinška kontrola, ki jo je moral na Davisovem pokalu opraviti le uro in pol pred ključnim dvobojem za preboj v polfinale turnirja proti Cameronu Norrierju

Profimedia

Bi morali Đokovića suspendirati?

"V 20 in več letih kariere se mi še ni zgodilo, da bi moral uro in pol pred tekmo na kontrolo dopinga. Imam svojo rutino, ni me treba motiti z jemanjem krvi in ​​urina," je dejal Đoković, ki mu časovni intervali za opravljanje testov več kot očitno niso ustrezali. 

A nekateri drugi športniki so nad tenisačevim odzivom presenečeni. Nekdanji francoski kolesar in olimpijec Marc Madiot je prepričan, da bi morali Đokovića zaradi tega, ker se ni hotel takoj podrediti dopinškemu testu, suspendirati.

Profimedia

Nekatere dopinške izdelke je mogoče zaznati le kratek čas

Pojasnil je, da obstaja pravilo nadzora pred in po tekmovanju. "Če protidopinški organ opravlja svoje delo, mora biti Đoković suspendiran," je povedal. In razlog: tenisač je pred tekmovanjem test zavrnil in ga opravil šele po dvoboju, v katerem je sicer nasprotnika brez težav premagal. 

"V kolesarstvu se podvržeš testiranju, če zavrneš, je test pozitiven. Če je test pozitiven, si kaznovan," je pojasnil Madiot, ki pravi, da športnik testiranja nima pravice zavrniti, saj takšno pravilo. "V naboru dopinških izdelkov so takšni, ki jih je mogoče zaznati omejen čas."

Profimedia

Ni realno, da so tenisača le opozorili

"Če testa ne opravite pred začetkom tekmovanja, vam čas tekmovanja omogoča, da izločite sledi dopinga," je pojasnil nekdanji kolesar. Po njegovih besedah je to tudi razlog, da so sploh uvedli testiranja pred tekmovanjem, zato ni realno, da so Đokovića le opozorili. "Potem to ni več naključno preverjanje," navaja Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol