11. 9. 2023, 07:26 | Vir: STA

Zgodovinski dosežki Novaka Đokovića: znova pometel s tekmecem na grand slamu in po številu zmag ostal brez konkurence

Profimedia

Najboljši teniški igralec na svetu je ob novem dosežku dejal, da živi svoje deške sanje.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je po treh urah in 17 minutah s 6:3, 7:6 (5), 6:3 premagal Rusa Danila Medvedjeva. S 24. naslovom na grand slamih se je v absolutni konkurenci izenačil z Avstralko Margaret Court, v moški konkurenci pa z dvema naslovoma več beži Špancu Rafaelu Nadalu.

Profimedia

Zmagal na tretjini vseh odigranih grand slamov

Za 36-letnega Beograjčana je bila to v desetem finalu četrta lovorika v New Yorku. Slavil je še v letih 2011, 2015 in 2018. Od prvega Srbovega finala na OP ZDA in hkrati prvega v karieri je minilo 16 let. Poleg štirih naslovov prek luže ima še deset lovorik na OP Avstralije, sedem v Wimbledonu ter tri na Rolandu Garrosu.

Đoković je v finalu igral na 36 od skupno 72 grand slamih, torej na vsakem drugem, dobil pa je natanko tretjino odigranih grand slamov. Ima še 11 polfinalnih in 10 četrtfinalnih nastopov. S 24. naslovom se je posledično v absolutni konkurenci izenačil z Margaret Court, a je zdaj 81-letna Avstralka 13 turnirjev osvojila pred odprto ero tenisa, ki se je začela leta 1968.

V moški konkurenci ima Đoković dva naslova prednosti pred Nadalom, ki je od lanskega Rolanda Garrosa ostal pri 22. Švicar Roger Federer jih je osvojil 20. Srbski as je četrtič v eni sezoni osvojil najmanj tri grand slame (2011, 2015, 2021), s čimer je postal rekorder, Federerju je namreč to uspelo trikrat (2004, 2006, 2007).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by US Open (@usopen)

Znova vodilni na svetovni lestvici

Hkrati se bo Đoković na današnji posodobljeni lestvici ATP znova povzpel na sam vrh, kjer bo prehitel Španca Carlosa Alcaraza. Tega je v polfinalu ustavil prav Medvedjev.

Rus ostaja pri enem osvojenem turnirju velike četverice iz leta 2021, ko je prav na OP ZDA ugnal Đokovića. Srb je bil takrat le zmago oddaljen od sezonskega grand slama, kar je v odprti eri uspelo le Avstralcu Rodu Laverju (1969). Medvedjev je drugič izgubil v finalu OP ZDA (2019), dva poraza ima tudi na OP Avstralije (2021, 2022).

Đoković je deseti finale v New Yorku začel udarno in že v drugi igri brez izgubljene točke vzel servis Rusu. Ta nikakor ni prišel do priložnosti na Srbov začetni udarec, s katerim je v prvem nizu dobil 21 od 31 točk. Po 48 minutah je bil uvodni niz Đokovićev.

Profimedia

Đoković živi deške sanje

V drugem je bil Beograjčan sprva še bolj zanesljiv na svoj začetni udarec. Prvo točko je izgubil šele v svoji četrti servisni igri, nato pa se večkrat reševal iz zahtevnih položajev. Deloval je bolj utrujeno, medtem ko je Rus vse bolj prevladoval v daljših izmenjavah. Niz je odločila podaljšana igra, v kateri je bil bolj stabilen Đoković.

Rus je po najdaljšem nizu na letošnjem OP ZDA, trajal je kar 105 minut, zaradi bolečin v rami zahteval zdravniški odmor, Đoković pa si je privoščil daljši odmor v garderobi. V četrti igri je Đoković nato prvi prišel do odvzema servisa, a je že v naslednji igri po nekaj neobičajnih napakah oddal servis. Toda Srb je deloval bolje ter nato v šesti igri znova vzel servis tekmecu in po treh urah in 17 minutah zaključil dvoboj.

"Zdi se, da se vseskozi ponavljam, toda resnično živim deške sanje, ko lahko na najvišji ravni tekmujem v športu, ki je meni in moji družini dal ogromno," je začel Đoković in se spomnil zahtevnega teniškega odraščanja ter odrekanj družine, da bi lahko zasledoval svoje sanje.

Profimedia

Poseže lahko po novih zgodovinskih dosežkih

"Pisati zgodovino tega športa je nekaj neverjetnega in posebnega v najširšem pomenu te besede. Težko je opisati vse te občutke. Vse, o čemer sem kot sedemletni fant sanjal, je bilo postati najboljši tenisač na svetu in slaviti v Wimbledonu. Nato sem si postavil nove cilje, a si nikoli nisem predstavljal, da bom kdaj stal tukaj s 24 lovorikami. V zadnjih nekaj letih sem bil prepričan, da lahko posežem po novih zgodovinskih dosežkih in zakaj ne bi zgrabil priložnosti, ko se te ponudijo," je še dodal srbski zvezdnik, ki je v žep pospravil 2,8 milijona evrov.

Lovoriko je najstarejši zmagovalec OP ZDA prejel iz rok Američana Andyja Roddicka, nato pa čestital še tekmecu za vse dosežke v zadnjih dveh tednih in karieri. Ta mu je že prej namenil lepe besede. "To je najin tretji finale in upam, da jih bo še nekaj. Ti boš tukaj zagotovo igral še v številnih. Ne vem, kdaj se boš začel ustavljati. Sam menim, da imam za sabo lepo kariero z 20 naslovi na vseh turnirjih, ti jih imaš zgolj na grand slamih 24," je tekmecu polaskal Medvedjev.

"Sijajno je, da sem vsaj enkrat Novaka premagal v finalu grand slama, to je vsekakor vrhunec moje kariere. Petkrat sem igral v finalu proti Novaku ali Nadalu, a slavil le enkrat, zato ne vem, če je to dobra statistika," je dodal 27-letni Rus.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol