16. 7. 2023, 18:30 | Vir: STA

Peklenska etapa: Pogačar in Vingegaard z ramo ob rami čez ciljno črto, a ne v vodilni skupini

Profimedia

Odločitev o etapni zmagi je padla na zadnjem, dvojnem vzponu v zadnjih 11 km.

Zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji je Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious). Na trasi od Les Getsa in Saint-Gervaisa (179 km) je slavil iz ubežne skupine. V boju za rumeno majico se položaj ni spremenil. Danec Jonas Vingegaard je odgovoril na vse napade Slovenca Tadeja Pogačarja in ohranil deset sekund naskoka v skupnem seštevku.

Ciljno črto sta Pogačar in Vingegaard kot 16. in 17. prečkala natanko 6:04 minute za zmagovalcem.

Današnja etapa je pripadla ubežnikom, potem ko je po hitrem ritmu od samega začetka okoli 130 km pred ciljem prišlo do grdega množičnega padca. Tega je zaradi iztegnjene roke povzročil eden od gledalcev ob cesti.

Za Poelsa je bila to 22. zmaga v karieri ter sploh prva na tritedenskih dirkah. Ciljno črto je prečkal pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in Francozom Mathieujem Burgaudeaujem (Total-Energies). Zaostala sta 2:08 oz. tri minute.

Šele po tem se je glavnina umirila, kar 38 ubežnikov pa si je v ospredju hitro privozilo neulovljivo prednost. Med ubežniki se je znašel tudi Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa na zanj prezahtevnem terenu ni posegel v boj za najvišja mesta in je delal za svoje moštvene kolege v begu in nato kasneje v razredčeni skupini najboljših.

Ko je začel ritem narekovati Britanec Adam Yates, sta z njim ostala le moštveni kolega Pogačar ter Vingegaard (Jumbo-Visma). Okoli 2,5 km pred vrhom se je Yates taktično odpeljal naprej, skupaj pa sta ostala Slovenec in Danec. Pogačar je v zadnjem kilometru nekajkrat poskusil, a se tokrat ni odlepil od Vingegaarda v strmejšem zaključku. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol