N. V. | 27. 3. 2023, 13:23

Plemenito: vrhunski slovenski kajakaš prijatelju daroval svojo ledvico

YouTube/Olaf Obsommer/posnetek zaslona

Je prvi slovenski športnik, ki je dobil nagrado za fair play, potem ko je pred leti slovaški kajakašici rešil življenje. Zdaj je ponovno dokazal, kako nesebičen je.

Dejan Kralj je nekdanji vrhunski kajakaš na divjih vodah. Pred leti je nase opozarjal z vrhunskimi rezultati: nastopal je na poletnih olimpijskih igrah leta 2000 in osvojil 10. mesto, v ekstremnem kajaku pa ima srebrno medaljo s svetovnega prvenstva.

Prav tako pa se lahko pohvali s tem, da je prvi slovenski športnik, ki je dobil nagrado za fair play, potem ko je pred leti slovaški kajakašici rešil življenje.

Daroval svojo ledvico

Če je Kralj v kajaku in kanuju živel svoje športne sanje, pa je moral njegov dolgoletni prijatelj in klubski kolega Jernej Čopič zaradi kronične bolezni ledvic pri šestnajstih letih končati športno pot.

Pred kratkim je Kralj zato poskrbel za še eno nesebično potezo. Svojemu prijatelju Jerneju Čopiču je daroval svojo ledvico, razkriva za Siol: "Pravi prijatelji si vedno pomagamo. In jaz sem pomagal z ledvico."

"Ko se mu je stanje slabšalo, sva bila veliko skupaj," opiše, da sta prijatelja že praktično vse življenje. Želel mu je pomagati: "Ko sem se odločil, sem mu povedal: 'Penzl, saj ti bom dal jaz ledvico.'"

Pravi, da je čudež, da mu je lahko: "Zelo malo verjetnosti je bilo, da bi se vse ujemalo. Vse se je poklopilo in na koncu se je odlično končalo."

Transplantacijo sta opravila v Združenih državah Amerike, saj je to bila že druga transplantacija za Čopiča in želel je, da jo opravi enak zdravnik kot prvič. Kralj razlaga, da so bili zdravniki nad njim, kot darovalcem, navdušeni: "Zanje je bilo posebno že to, da je bil tam športnik, ki je nastopil na olimpijskih igrah. Rekli so, da sem bil njihov najboljši darovalec."

Operacija je uspela za oba. Po operaciji pravi, da se počuti odlično in da mu nikakor ni žal za nesebično dejanje. Pravi, da bi se še enkrat odločil isto: "Mislim, da sem naredil stvar, ko sebi nisem škodoval, ampak s takšnim dejanjem pa lahko veliko daš."

Zgodba o prijateljstvu

Kralj razkrije, da se bosta s Čopičem septembra posvetila projektu, s katerim bosta opozorila na pomen pravega prijateljstva in ozaveščala ljudi o transplantaciji: "Podnebne spremembe in vojne bomo lahko rešili, če bo več prijateljstva med nami. Vsi smo na istem. Moram se zavedati, da je to zelo pomembna stvar in da na tem svetu ni samo hlastanje po denarju."

Tri tedne bosta veslala od Slokana do kraja Komiža na otoku Vis, vmes pa se bodo odvijali koncerti: "Jernej bo namreč igral na čelo in to bova prenašala v živo." Ob tem vabita, da je na poti njuni vsak dobrodošel: lahko se jima pridružite samo na eni etapi, ali pa z njima plujete celo pot.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec