J. B./STA | 22. 9. 2022, 12:36

Pogačar razrezal torto in potarnal: "Skoraj nemogoče jih bo premagati"

Profimedia

Najboljši kolesarji se trenutno mudijo v Avstraliji, kjer jih v nedeljo čaka bitka za eno najbolj priljubljenih majic v tem športu. Med favoriti tudi Slovenec.

Kolesarje na svetovnem prvenstvu v okolici Wollongonga v nedeljo čaka 266,9 km dolga dirka v kategoriji elite. Slovenski as Tadej Pogačar poudarja visoke cilje slovenske ekipe, vlogo favorita na trasi s 3945 višinskimi metri pa pripisuje Nizozemcu Mathieuju van der Poelu in še nekaterim favoritom.

Start dirke bo v Helensburghu, v prvi petini trase sledi vzpon na Mount Keira. Po spustu se bodo kolesarji nato spopadli še z 12 krogi po 250 višinskih metrov, glavnino tega sestavljata zaporedna klanca na Mount Ousley in Mount Pleasant.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kolesarska zveza Slovenije (@sloveniacyclingfederation)

"Gre za super težko dirko. Noge bodo zelo trpele, saj v prvem delu po vzponu ni prave priložnosti za počitek. Po 150 ali 160 kilometrih bomo utrujeni in res pričakujem trd boj in vedno manjšo skupino tekmovalcev, ki se bo na koncu spopadla za kolajne," je na novinarski konferenci v avstralskem Wollongonugu ocenil Pogačar, ki je v sredo dopolnil 24 let in ima lepo priložnost, da se v nedeljo tudi sam obdari. Toda ob tem opozarja na izjemno konkurenco.

"Na tej trasi bo skoraj nemogoče premagati van der Poela in še nekatere druge. Proga je narejena za tovrstne kolesarje. Jasno je, da bo nastop terjal veliko moči, vsi bomo utrujeni in videli bomo, kaj se bo zgodilo."

Razlogov za dobro voljo je tudi v slovenskem taboru veliko. Privajanje ekipe na Avstralijo je končano, za Pogačarjem je s šestim mestom tudi dober nastop v kronometru. "Pogoji in privajanje so za vse enaki. Mislim, da s tem ne bo imel nihče težav. Zase lahko rečem, da je bil kronometer dobra priprava za cestno dirko."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kolesarska zveza Slovenije (@sloveniacyclingfederation)

Poleg Pogačarja bodo na cestni dirki nastopili tudi Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per. Vse bo podrejeno Pogačarju, ki si po uspehu na dirki za VN Montreala želi tudi mavrično majico svetovnega prvaka. Slovenska ekipa je hendikepirana, saj bi lahko nastopila z osmimi kolesarji, a iz zdravstvenih razlogov manjkajo aktualni olimpijski prvak Primož Roglič, Matej Mohorič ter Luka Mezgec in ustrezne zamenjave za to raven tekmovanja v Sloveniji ni.

Vedno rad nastopa za Slovenijo

Tudi zato Pogačar morda glasno opozarja, da so favoriti v ekipah Belgije, Nizozemske, Francije in Italije. "Mislim pa, da tudi mi lahko kaj opravimo. Zase lahko rečem, da vedno rad nastopam za Slovenijo, kolesarji se dobro razumemo in želim si, da bomo imeli dober dan v nedeljo. Vsi bomo dali 100 odstotkov." Prav dobra kemija med športniki pa je morda primerjalna prednost slovenske ekipe, ki bo nastopala za svojega kapetana.

Profimedia

Slovenski selektor Uroš Murn opozarja, da prav velikih skrivnosti v pripravi ni, saj gre ne nazadnje za kolesarsko dirko, ki so jih vsi vajeni. Najbolj pomembno bo pokrivanje tekmecev med dirko samo, ko bo ekipa morala paziti na pobege in poskrbeti za morebitno priključitev k najboljšim. "Imamo izkušeno ekipo in lahko napadamo dober rezultat," je napovedal selektor. Idealen razplet pa bi bil malo število kolesarjev v boju za končno zmago in med njimi bi si Murn želel tudi Pogačarja.

Naslov svetovnega prvaka bo branil Francoz Julian Alaphilippe, ki za sabo nima najboljše sezone. Strokovnjaki pa posebej opozarjajo na Belgijce z Woutom van Aertom in Remcom Evenepoelom, ki napovedujejo oddolžitev za lansko prvenstvo, ko so na domačih cestah ostali brez odličja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord