N. V. | 24. 1. 2023, 21:30

Poglejte, kdo je parašportnik leta 2022: čestitala je tudi Pirc Musarjeva

Nebojša Tejić/STA

Predsednica je poudarila, da bi naši vrhunski parašportniki morali dobiti več pozornosti in prostora v javnosti. Se strinjate?

Najboljši športniki leta 2022 med invalidi so gluha atletinja Leja Glojnarič, gluhi teniški igralec Marino Kegl, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede, so sporočili na spletni strani Zveze za šport invalidov Slovenije - Paralimpijski komite.

Priznanja za preteklo leto so pri krovni organizaciji, Zvezi za šport invalidov – Paralimpijskem komiteju Slovenije podelili na Brdu. 

Leja Glojnarič

Je vsestranska atletinja, ki ima najraje skok v višino. V tej disciplini je lani na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo, še eno pa v sedmeroboju. Nagrado za športnico leta je dobila prvič.

"Za to, da sem parašportnica leta, sem ponosna in vesela. Nisem pričakovala, da bom nominirana. Z medaljo sem pridobila več samozavesti in volje. Rada bi še izboljšala osebni rekord in v mnogoboju prišla čez 5000 točk," je dejala Glojnarič po prejemu priznanja.

Marino Kegl

Športnik leta je bil že pred šestimi leti. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. Lani je dobil dva turnirja v konkurenci slišečih v Avstriji, osvojil je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi.

Športnika leta 2022 na Brdu sicer ni bilo, saj se že pripravlja na začetek odprtega prvenstva Avstralije za gluhe in naglušne, v njegovem imenu je nagrado prevzela mama Majda Cipot.

"Ne morem verjet, ne morem verjet. Jaz sem športnik leta… Ne morem verjet… Sem zelo presenečen in res mi je težko to delat. Hvala za pomoč Zvezi za šport invalidov Slovenije, Športni zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Finančni upravi Republike Slovenije, vsem, ki mi pomagate," je v izjavi iz Avstralije povedal Kegl.

Moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri

Slovenski gluhi košarkarji so bili že dvakrat drugi na olimpijadi gluhih in dvakrat tudi evropski prvaki. Lani pa se je prvič izkazala ekipa tri na tri in osvojila naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

"Imeli smo pet let premora in nismo igrali. Želeli smo si igrati na svetovni ravni in sem vesel, da smo se vrnili. Dokazali smo, da znamo igrati, ponosen sem na nagrado, ne zame, ampak za vse druge v ekipi," je po prireditvi dejal Zupan.

Ženska ekipa v odbojki sede

Slovenske odbojkarice sede so že dolgo del svetovne elite. V zadnjem obdobju so ekipo pomladile. Slovenke so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca.

Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

"Bile smo kar presenečene. Potihoma smo upale, ker smo v zadnjih letih kar garale za ta uspeh. Veselje, sreča, lepi občutki so to. Upam, da bomo dovolj garale, da se uvrstimo še na paraolimpijske igre v Pariz in da damo vse od sebe. Pozna se mladosten pridih igralcev, ki prihajajo. Imamo sveže ideje in svež veter," je prejem priznanja pospremila Jelarjeva.

Čestitala jim je Pirc Musarjeva

Slavnostna govornica na prireditvi je bila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. V govoru je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih, ne le na športnem, ampak v družbi nasploh. Ocenila je, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje položaja invalidov v družbi.

"Drage parašportnice in parašportniki, verjamem, da bi morali dobiti več pozornosti in prostora v javnostih. To si zaslužite in tako bi bilo prav. Obenem pa bi bil to tudi pravi signal, da ste prepoznan in cenjen del naše navdihujoče in raznolike športne skupnosti. Kot predsednica si bom prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani. Skupaj bomo naredili nove korake proti enakopravni, bolj vključujoči in pravičnejši, predvsem pa solidarnejši družbi," je v govoru med drugim dejala Pirc Musar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.