16. 7. 2022, 14:27

Poklon: atletinja z največ medaljami v zgodovini odtekla zadnji krog

Twitter/Saysh

Fantastična Allyson Felix je osvojila največ naslovov svetovne prvakinje v zgodovini in največ lovorik med ženskami. 

36-letna Američanka Allyson Felix je z bronom v štafeti osvojila rekordno 19. medaljo na svetovnih prvenstvih. Ta medalja je pomenila tudi slovo od legendarne športnice. "Vem, da je napočil pravi čas za slovo. Imam polno lepih spominov. S koncem sem se že pred časom pomirila, vedno bom hvaležna športu za vse, kar mi je dal," je povedala po zadnjem teku v profesionalni karieri.

Allyson je bila na stopničkah na osmih svetovnih prvenstvih in je za eno prvenstvo popravila rekord, ki si ga je prej delila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem

"Bilo je zelo posebno, da sem lahko odtekla svojo zadnjo tekmo pred domačimi navijači. Bilo je tako 'kul'," je dejala Felixova po nastopu: "Moja hči Cammy je bila na tribunah. To je bil večer, ki ga bom cenila za vedno."

"Hvala Allyson! Prvakinja, mama, activistka," je na Twitterju zapisala ameriška olimpijska ekipa.

Razlika med prvo in zadnjo kolajno je zdaj 17 let, prej pa je bila 16, rekord, ki si ga je lastil Španec Jesus Angel Garcia v hoji (1993-2009).

Felixova zlata ni mogla osvojiti, ker je v teku skoraj ves čas vodila Dominikanska republika.

V ciljni ravnini zadnje predaje je Dominikanko Fiordalizo Cofil prehitela Američanka Kennedy Simon in poskrbel za navdušenje gledalcev.

Ko je že kazalo, da bodo ZDA osvojile prvo zlato, so neizprosne Dominikanke v zadnjih metrih z rezultatom 3:09,82 zapečatile zmago.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol