12. 7. 2022, 08:49 | Vir: STA

Žalostno: štirikratni olimpijski prvak je razkril svojo dolgo varovano skrivnost

Profimedia

Britanski tekač na dolge proge in najuspešnejši britanski atlet v sodobni zgodovini olimpijskih iger je šokiral ves športni svet. 

Britanski tekač na dolge proge Mohamed Farah je v dokumentarcu na BBC prvič razkril, da živi pod lažnim imenom. "V resnici nisem to, kar mislite, da sem," je dejal štirikratni olimpijski prvak v atletiki in oče štirih otrok v odlomkih pred objavo oddaje z naslovom The Real Mo Farah (Pravi Mo Farah).

Zdaj 39-letni zvezdnik iz Somalije je izjavil, da se je rodil kot Husein Abdi Kahin v pokrajini, ki je od takrat postala večinoma neodvisna kot Somaliland.

Profimedia

V nasprotju s tem, kar je prej rekel, je Farah razkril, da njegovi starši nikoli niso živeli v Združenem kraljestvu.

Njegov oče je umrl v državljanski vojni, ko je imel Farah štiri leta, in bil je ločen od matere. Pri devetih letih je končno odpotoval v Združeno kraljestvo. 

"V Združeno kraljestvo so me nezakonito pripeljali pod imenom drugega otroka Mohameda Faraha," je dejal vrhunski športnik in dodal, da je bil kot otrok preprodan v Združeno kraljestvo, dobil je novo ime in bil prisiljen delati kot hišni pomočnik. Farah je povedal, da so ga za javno razkritje osebne zgodbe navdihnili njegovi lastni otroci. "Družina mi pomeni vse in kot starš svoje otroke učiš, da so pošteni. Toda vedno sem čutil, da imam to veliko skrivnost, da nikoli nisem mogel povedati, kaj se mi je v resnici zgodilo."

Športnik ne ve ničesar o usodi pravega Mohameda Faraha. Upa, da mu gre dobro, je dodal. Odvetnik Faraha sicer v dokumentarcu opozori, da bi lahko zaradi razkritja izgubil britansko državljanstvo.

A po poročanju britanske tiskovne agencije PA je notranje ministrstvo v Londonu že nakazalo, da se atletski zvezdnik, ki je postal prvi britanski atlet s štirimi zlatimi olimpijskimi kolajnami, nima česa bati.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec