J. Z. | 6. 7. 2022, 14:44

Imamo novega svetovnega podprvaka: če na tekmo ne bi odšel peš, bi lahko tudi zmagal

osebni arhiv/Fanči Moljk/fotomontaža

Veteranski atlet v skokih v višino Valter Moljk je na Finskem dosegel tisto, kar marsikomu mlajšemu nikoli ne bo uspelo. 82-letnik je na svetovnem veteranskem prvenstvu postal podprvak, zmago pa je, pravi njegova žena, izgubil za las.

Športnik Valter Moljk, rojen v Prestranku pri Postojni, ki z ženo Fanči živi v Dolu pri Hrastniku, pri svojih 82 letih in ne počiva.

Nekdanji učitelj fizike in matematike, bil je tudi ravnatelj hrastniške šole, se ukvarja s številnimi športi. Sprva je treniral ekipne športe z žogo, nato pa se je raje posvetil veteranski atletiki, ki jo je odkril, ko se je pred več kot dvema desetletjema upokojil. 

osebni arhiv/Fanči Moljk

Če na tekmo ne bi šel peš, bi zmagal 

Potem ko je lani na atletskem mitingu v Leipzigu v Avstriji zmagal v svoji kategoriji s preskočenimi 125 centimetri, se je letos odpravil na veteransko svetovno prvenstvo na Finsko. Tam pa je postal svetovni podprvak. 

"Dosegel bi še več, pa je moral peš na tekmovanje, namesto z avtobusom, in je bil že malo utrujen," je o soprogovem uspehu za Metropolitan dejala Fanči. To pa ni njegov edini uspeh med veterani, skoraj vsako leto preseneti z novim odličjem. 

Ponosna žena Fanči je lani tako opisala njegovo zmago v Avstriji: "Na mednarodnem atletskem mitingu v Leipzigu v Avstriji je včeraj pri skoku v višino s 125 centimetri zmagal Valter Moljk z Dola pri Hrastniku v svoji kategoriji M 80. Od vseh nastopajočih pri skoku v višino pa je bil celo tretji. Vsakodnevna vadba, ni kaj."

osebni arhiv/Fanči Moljk

Ob šestih zjutraj ropota v telovadnici 

Skrivnost njegovega uspeha sta redna telovadba in gibanje. "Vsak dan že ob šestih zjutraj ropota v domači telovadnici, trikrat na teden pa se odpravi na trening v Atletsko društvo Kladivar Celje, kjer še bolj intenzivno trenira."

osebni arhiv/Fanči Moljk

S športom se ukvarja že celo življenje, zaradi boljšega fizičnega in psihičnega počutja, to strast pa je prenesel tudi na svojo družino. 

Ga tudi tokrat čaka veliko slavje?

"Ko je Valter pred 10 leti postal svetovni prvak v Kanadi, smo imeli doma veliko fešto. Kako bo tokrat, še ne vemo, ga pa vsi nestrpno pričakujemo," je dejala Fanči. 

Veteranski podprvak verjame, da lahko vsak zase največ naredi prav z rednim gibanjem in zdravim življenjskim slogom.

"Če bi vsak poskrbel zase, bi imeli v zdravstvu manjše stroške," je o Valterjevem življenjskem vodilu dodala njegova partnerka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord