26. 7. 2022, 11:41 | Vir: STA

Policija na domu zaradi podkupnine na olimpijskih igrah

Profimedia

Kjer je v igri veliko denarja, ljudi na položajih hitro zasrbijo prsti. Bi policija prišla na dom, če ne bi imela utemeljenega suma?

Japonska policija je preiskala dom člana upravnega odbora organizatorjev olimpijskih iger Tokio 2020, ker naj bi prejel denar od sponzorja, s katerim je podpisal svetovalno pogodbo, poročajo lokalni mediji.

Harujuki Takahaši je osumljen, da je prejel več sto tisoč dolarjev od prodajalca poslovnih oblek Aoki, uradnega partnerja OI.

Tiskovna agencija Kjodo je poročala, da bi to lahko pomenilo podkupovanje, saj je 78-letni Takahaši veljal za državnega uslužbenca, ki ne bi smel sprejemati denarja ali daril, povezanih z njegovim položajem.

Športno svetovalno podjetje, ki ga vodi Takahaši, je osumljeno prejemanja denarja od Aokija za pogodbo, podpisano leta 2017.

Aoki je nato oktobra 2018 postal uradni sponzor iger v Tokiu, ki so jih zaradi koronske pandemije priredili lansko poletje, kar mu je omogočilo uporabo logotipa dogodka in prodajo izdelkov z uradno licenco.

Takahaši je sicer prejšnji teden za časopis Jomiuri Šimbun povedal, da je bil denar, ki ga je prejelo njegovo podjetje, namenjen za svetovalno delo. "Z mojim položajem člana upravnega odbora organizacijskega odbora iger Tokio 2020 ni bilo nikakršnega navzkrižja interesov," je zatrdil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol