22. 6. 2022, 18:58

Pred nami je olimpijski dan: kaj bodo naši športniki počeli v šolskih klopeh?

Twitter/Team Slovenia

Bliža se konec šolskega leta in ob olimpijskem dnevu se bodo naši olimpijci in paralimpijci z otroki vrnili v šolo.

23. junija leta 1894 je dan, ki predstavlja ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in ob enem rojstni dan olimpijskih iger moderne dobe.

Olimpijski dan pa ne poudarja le obeležitve rojstva sodobnih olimpijskih iger, temveč poziva k dejstvu, da je potrebno sprejeti in vzdrževati aktiven življenjski slog ter živeti olimpijske vrednote: odličnost, prijateljstvo in spoštovanje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisjak Foksi🦊 (@lisjak_foksi)

Kaj je v spominu na šolske dni ostalo našim olimpijcem?

Bronasta olimpijka iz Pekinga Gloria Kotnik se spominja: "Po zaključku prvega šolskega dne sta moja mami in mami moje najboljše prijateljice predlagali, da gremo skupaj na sladoled. Navdušena nad idejo sem skočila v zrak, teža šolske torba pa me je potegnila na hrbet. Na srečo je bilo nadaljevanje šolanja bolj uspešno, kot se je začelo!" je dejala naša deskarka na snegu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia Olympic Team (@sloveniaolympicteam)

Atlet Igor Primc je nastopil na dveh Olimpijskih igrah in treh Sredozemskih igrah. Na Sredozemskih igrah v Bariju leta 1997 je osvojil zlato kolajno, leta 2005 v Almeriji pa srebro. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia Olympic Team (@sloveniaolympicteam)

Svojih šolskih dni se spominja takole: "Zelo zgodaj v 4. ali 5. razredu sem se na OŠ Grmu začel ukvarjati z atletiko. V okviru atletskega krožka smo trenirali na atletskem stadionu zraven šole, hkrati pa sem tudi že treniral v atletskem klubu, kamor me je povabil učitelj športne vzgoje Marijan Špilar. Kar naporno je bilo in vedno sem bil lačen. 

Spomnim se, da sem nekega dne potarnal prof. Špilarju o svoji lakoti in ta me je takoj peljal v kuhinjo in naročil kuharicam: "Tale fant lahko dobi za jest kolikor hoče!" Tako s hrano v času obiskovanja OŠ Grm ni bilo več težav," je zabavno anekdoto iz svojih šolskih dni delil Primc.  

Da ustrezno proslavijo ta pomemben dan, se bodo slovenski olimpijci in paralimpijci vrnili v šolske klopi in skupaj z okoli 5000 otroki odtekli olimpijski tek. 

Zgodovina olimpijskega dne

23. junija 1894 je bil v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite in z njim oživljene olimpijske igre moderne dobe.

23. junija 1948 pa se je Olimpijski dan prvič praznoval pod okriljem devetih nacionalnih olimpijskih komitejev Avstrije, Belgije, Kanade, Velike Britanije, Grčije, Portugalske, Švice, Urugvaja in Venezuele. 

Leta 1978 je Mednarodni olimpijski komite prvič pozval vse nacionalne olimpijske komiteje k skupnemu organiziranju Olimpijskega dne z namenom promocije olimpijskega gibanja v skladu s priporočenimi smernicami.

23. junija 1987 se je izoblikoval Olimpijski tek v okviru praznovanja Olimpijskega dne in v okviru katerega se je teklo 10 km pod okriljem 45 nacionalnih olimpijskih komitejev.

Leta 2008 smo se spominjali 60 let od začetka praznovanja Olimpijskega dne, ki je v teh letih prerasel v edino svetovno praznovanje olimpijskega gibanja, ki je razširil olimpijske vrednote v vsak kotiček sveta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol