15. 11. 2023, 19:37 | Vir: STA

Slovenski kolesarski as o svojem odhodu iz ekipe Jumbo-Visma: "Šel sem iz najboljše ekipe, nisem pa prišel v boljšo"

Profimedia

Primož Roglič, ki letos nastopa kot ambasador projekta Botrstvo v športu, je pred gala prireditvijo strnil misli o uspešni lanski sezoni. Obenem je predstavil cilje za prihodnjo, ko bo v novi ekipi Bora-hansgrohe lovil zmago na Tour de Franceu. Kot je razkril, ima neporavnane račune tudi na olimpijski cestni dirki.

Slovo od nizozemske ekipe Jumbo-Visma za 34-letnega slovenskega zvezdnika še poteka, saj je do decembra še njen član. "Z večino smo se že poslovili. Precej se nam je zgodilo v vseh letih. Ustvarili smo ogromno zgodb. Lepih trenutkov, ki si jih bomo zapomnili za vedno. Včasih pa je enostavno treba obrniti nov list," je strnil misli o odmevnem prestopu.

Roglič je namreč v začetku oktobra obelodanil, da se po osmih seli k ekipi Bora-hansgrohe. Glede sprememb pri novi ekipi v primerjavi z Jumbo-Vismo je v šali dejal, da so te že vidne. "Samo poglejte me, imam brke kot šef ekipe Ralph Denk," je dejal v smehu in dodal, da so vsi v ekipi izjemno motivirani.

"Dejstvo pa ostaja, da sem šel iz najboljše ekipe, nisem pa prišel v boljšo. Vsi se trudimo za naše cilje. Bomo videli, kako bo s prvimi dirkami, kje stojimo in kje smo. Zdaj je pred mano morda poseben izziv, da to ekipo pomagam narediti najboljšo."

Profimedia

Kot je spomnil, je bilo v minuli sezoni zanj zelo pomembno, da je sezono po operaciji rame dobro začel na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

"Precej drugače se počutim ta čas kot pred letom dni, ko sem bil na prireditvi z opornico tik po operaciji rame. Veliko stvari se je vmes zgodilo. Ko sem imel čas razmisliti, je bil ta dober start zelo pomemben od Tirenskega do Jadranskega morja. Ko pa mi je enkrat dobro steklo, se kar ni hotelo ustaviti," se je spomnil dogajanja v začetku tega leta.

Na zadnjih dirkah sezone si je cesto delil z rojakom Tadejem Pogačarjem. "Tadej je super fant in moj prijatelj. Sicer pa bi bilo dobro, če bi kdaj na kakšni dirki manjkal," je dejal Roglič v smehu in dodal: "On poskrbi, da se vsak v tistem trenutku predstavi v najboljši možni luči."

Kaj ga čaka v prihodnosti?

O prihajajočih ciljih v novi sezoni je znova izpostavil Tour de France. "V kolesarstvu je veliko dirk. Izzivov je ogromno. Seveda je Tour v ospredju. Zanima me tudi dirka po Švici, kjer še nikoli nisem nastopil. Lepo bi bilo, če bi jo lahko dodal v zbirko. Pa tudi svetovno prvenstvo. A v kolesarstvu ni tako, da si lahko delaš kljukice, marsikaj se lahko zgodi. A jaz sem še kar tu in grem novim izzivom naproti."

Profimedia

Za zdaj še ne ve, kje bo nastopil na prvi dirki v dresu nove ekipe. "Želimo si, da bi načrt sezone zacementirali do konca decembra. Vendar ne bomo preveč spreminjali stvari, sledil bom tistemu, kar delam zadnja leta. Saj deluje dobro."

Za zdaj Roglič tudi še ne ve, ali bo v Parizu 2024 branil olimpijsko zlato iz vožnje na čas. "Bomo videli. Ne vem še, kje bom startal v leto 2024, zato o tem še ne morem govoriti. Čeprav ... s kolajno s kronometra sem lahko zelo zadovoljen. Morda bi si želel popravni izpit na cestni dirki."

Kot je pogovor s slovenskimi novinarji sklenil Roglič, si trase Toura 2024 še ni natančno ogledal. "Nisem podrobno študiral same trase francoske pentlje, cilj okrog Monaca in Nice dobro poznam. Vem tudi, da je start v Italiji. A za to bo še dovolj časa, treba je iti korak za korakom."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol