16. 9. 2023, 17:46 | Vir: STA

Roglič, Kuss in Vingegaard objeti prevozili ciljno črto (poskrbeli so za zgodovinsko zmago Jumbo Visme)

Twitter/Ilya_Troshin

Že dan pred uradnim koncem dirke so proslavili velik uspeh.

Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious) je zmagovalec predzadnje, 20. etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Manzanares El Reala do Guadarrame je po 208 kilometrih slavil iz ubežne skupine. Skupno zmago si je danes neuradno že zagotovil Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki mora le še varno končati nedeljsko etapo po Madridu.

Prva tri mesta v skupnem seštevku bodo pripadla nizozemski ekipi Jumbo-Visma. Tako vodilni Kuss kot drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard in tretji slovenski as Primož Roglič so danes objeti ter z zaostankom 10:37 minute za zmagovalcem prevozili ciljno črto najdaljše in zelo razgibane etape ter že dan pred uradnim koncem dirke proslavili velik uspeh.

Kuss bo imel na koncu 17 sekund naskoka pred Vingegaardom ter 1:08 minute pred tretjeuvrščenim Rogličem. Triintridesetletni Kisovčan bo sedmič stal na stopničkah v skupnem seštevku tritedenskih pentelj. Poleg tokratnega tretjega mesta in štirih zmag ima še tretje mesto z Gira 2019 in drugo mesto s Toura 2020.

Jumbo-Visma bo v nedeljo v Madridu hkrati postala prva ekipa, ki je v enem letu dobila vse tri tritedenske preizkušnje. Vse z različnimi kolesarji. Roglič je dobil italijansko, Vingegaard pa francosko pentljo. Najbolj zvesta skupna točka letošnjih nastopov pa je bil prav Kuss, ki je postal drugi Američan s skupnim slavjem na Vuelti po Chrisu Hornerju leta 2013, skupno pa četrti z zmago na tritedenskih pentljah po Gregu LeMondu (Tour 1986, 1989, 1990) in Andrewu Hampstenu (Giro 1988).

Pričakovano so danes priložnost za etapno zmago dobili ubežniki. Teh je bilo v ospredju kar 31, med njimi tudi Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki pa je bil na koncu za las prekratek, da bi prehitel Poelsa. Tretje mesto v etapi je pripadlo domačinu Pelayu Sanchezu (Burgos-BH). V nedeljo bo na sporedu le še zadnja etapa v Madridu, ki pa bo namenjena predvsem proslavljanju in sprinterskem obračunu ob koncu 101,5 kilometra dolge trase med Hipodromom Zarzuela in središčem Madrida.

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.