STA/P.M. | 28. 5. 2023, 18:02

Zgodovinski korak: Roglič v Rimu le še do uradnega naslova kralja Gira

Profimedia

Z 21. etapo, ki je pravkar v teku, se končuje 106. Dirka po Italiji. Zmagovalec bo odličje prejel iz rok italijanskega predsednika, v večnem mestu je tudi Borut Pahor.

V Rimu je danes na vrsti zgolj še formalnost in sprinterski obračun za zadnjo etapno zmago. Roglič bo v rožnati majici zapeljal v cilj 126 kilometrov dolge zadnje etape in se z moštvenimi kolegi nastavljal fotografom. Pri tem mora paziti, da se mu ne zgodi kakšna nevšečnost, zaradi katere bi odstopil z dirke. 

Profimedia

Največji korak k skupni zmagi je 33.letni Kisovčan napravil v soboto, ko je slavil v vožnji na čas na Svete Višarje in ob tem oblekel rožnato majico vodilnega

Favoriti bodo ohranili razmerja v seštevku, tako da bo Roglič na odru za zmagovalce poziral ob drugouvrščenem Britancu Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) in tretjem Portugalcu Joau Almeidi (UAE Team Emirates).

Zmagovalca Gira bosta skupaj pričakala italijanski predsednik Sergio Mattarella, ta mu bo vročil odličje, ob njem bo tudi Borut Pahor

Mattarella je Pahorja sprejel na zasebnem pogovoru v palači na Kvirinalu, je nekdanji slovenski predsednik zapisal na Twitterju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol