28. 7. 2022, 10:56

Koliko ljudi! Poglejte, kako so navijači sprejeli zmagovalca Dirke po Franciji

Profimedia

Po zaslugi Jonasa Vingegaarda je zmago na francoski pentlji slavila nizozemska ekipa, pri kateri kolesari tudi naš Primož Roglič. Se spomnite, kako je bilo lani, ko smo navdušeno pričakali svojega zlatega olimpijca?

Moštvo Jumbo Visma, katere del je tudi slovenski kolesar Primož Roglič, je bučno proslavilo uspehe na nedavni Dirki po Franciji. Nizozemska ekipa je tam po zaslugi Wouta van Aerta osvojila tudi zeleno majico, največ veselja pa je prinesel Jonas Vingegaard, ki je poleg pikčaste dobil še rumeno majico. Sploh prvo v zgodovini te ekipe.

Jumbo Visma je na letošnji Tour prišla s ciljem, da osvoji zeleno in rumeno majico.

Čeprav se je dvojna taktika številnim kolesarskim strokovnjakom zdela tvegana, so jo Nizozemci uspešno izpeljali in se na Elizejskih poljanah po dominantni predstavi vseh treh tednov lahko prešerno veselili.

Belgijec van Aert je bil prepričljivo najboljši v seštevku za zeleno majico in je celo postavil nov rekord po številu točk. Do skupne zmage je na zaslužen in prepričljiv način po novi smoli Rogliča prišel Vingegaard, ki je v 11. etapi zlomil Tadeja Pogačarja, nato pa uspešno odbijal vse napade zmagovalca iz minulih dveh let.

Neverjeten sprejem 

Danca so neverjetni prizori dočakali tudi v Kobenhavnu, kjer je nepregledna množica ljudi želela s trga pozdraviti novega junaka Toura. V prestolnici je kolesarja, ki je navijače pozdravil z balkona mestne hiše, pričakalo več tisoč ljudi. 

Vingegaard pa je imel letos izjemno ozadje za slavje, saj so prireditelji Toura na Danskem poskrbeli za vzdušje že v uvodu, ko je Danska gostila prve tri etape dirke.

Če bi šlo vse po sreči in ne bi imel težav s poškodbami, bi verjetno Roglič v Zagorju proslavljal tako, kot je Vingegaard v glavnem mestu Danske. 

Spomnimo, kako je to malo zasavsko mesto lani dočakalo našega kolesarja, ko je v domačo občino prišel z zlato olimpijsko kolajno. 

Roglič je takrat skupaj z zagorskim županom Matjažem Švaganom položil temeljni kamen za nadaljevanje gradnje 10-kilometrske kolesarske steze, ki so jo poimenovali po njem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord