M. M. | 13. 7. 2022, 11:11

Toliko s kolesarjenjem zasluži Tadej Pogačar

Profimedia

Ste se kdaj vprašali, koliko bi zaslužili, če bi dvakrat zmagali na dirki Tour de France, še preden bi dopolnili 23 let, kolikor jih ima naš kolesarski fenomen?

V svetu kolesarstva je velik prepad med tem, koliko zaslužijo profesionalni kolesarji, in številnimi kolesarji, ki jih najdemo na dnu svetovne serije. V primerjavi z drugimi športi – kot je nogomet – pa kolesarji še vedno prejemajo relativno "normalno visoke“ dohodke.

Tadej Pogačar bo med številnimi drugimi kolesarji branil rumeno majico pred glavnimi nasprotniki, med katerimi so Primož Roglič, Lennard Kamna, Jonas Vingegaard in Geraint Thomas. Kolesarjem je preostalo še 12 etap, da prehitijo Slovenca in svojim ekipam priskrbijo večjo denarno nagrado.

Tour de France je vrhunec profesionalnega kolesarstva, ki ponuja nagrado, ki presega prestiž rumene majice in svetovne slave. 22 ekip (176 kolesarjev) se poteguje za del denarne nagrade v vrednosti 2,3 milijona evrov.

Nosilec rumene majice na zadnji etapi – skupni zmagovalec generalne razvrstitve Dirke po Franciji – prejme največji kos nagradne pogače – kar 500.000 evrov.

Študija Calcio e Finanza prikazuje 20 najbolje plačanih moških profesionalnih kolesarjev v letu 2022. Čeprav so prikazane številke izračuni in ne potrjene plače ekip – in nekateri podatki verjetno temeljijo na plačah iz lanskega leta – nam da seznam zanimiv vpogled v to, kakšne vsote denarja se vrtijo v profesionalnem kolesarstvu.

Velo news

UAE Emirates daje Tadeju Pogačarju 6 milijonov evrov na sezono, da bi 23-letno senzacijo zadržali v svojih vrstah. Če seštejemo denar v šestih letih njegove pogodbe, kolikor naj bi še ostal pri Emiratih, je skupni znesek osupljiv. Ja, Pogačarjeva bližnja prihodnost je trenutno ocenjena na dobrih 36 milijonov evrov.

Z dvema naslovoma na dirki po Franciji v zadnjih dveh letih je Pogačar nedvomno najbolj dominanten kolesar tega obdobja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.