7. 10. 2023, 14:49 | Vir: STA

Slovenski odbojkarji s sklonjenimi glavami: nastop na olimpijskih igrah se jim vedno bolj izmika

Facebook/Odbojkarska zveza Slovenije

Povsem so že obupali – čeprav še ni nič izgubljeno.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca v Tokiu, na turnirju olimpijskih kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ni izpolnila cilja. Že krog pred koncem je jasno, da želenega drugega mesta ne more več osvojiti, po štirih pričakovanih zmagah sta bila usodna dva zaporedna poraza. Najprej proti Združenim državam Amerike, danes pa še proti Japonski, ki je pred polno dvorano svojih navijačev zmagala s 3:0 (21, 22, 18).

Slovenci so bili konkurenčni le v prvi polovici nizov, pred končnico pa so si tekmeci priigrali zadostno prednost, da so dokaj gladko dobili vse nize. Slovencem se je poznala utrujenost in tudi zdravstvene težave, tako da so za gostitelji, ki so jih letos premagali tudi v četrtfinalu lige narodov, zaostajali v vseh elementih.

Še enkrat se je izkazalo, da imajo težave z ekipami, ki gojijo hitro igro. Recepta za njo niso našli, servisi predvsem v odločilnih trenutkih niso bili dovolj dobri, da bi razigrane Japonce, ki turnirja niso najbolje začeli, a stopnjevali formo, oddaljili od mreže.

Slovenci se bodo v nedeljo merili še s Srbijo, tekma pa za razvrstitev na vrhu turnirja ne bo odločala o ničemer bistvenem.

Potek tekme

Za razliko od tekme proti Američanom so Slovenci tekmo začeli precej bolj samozavestno. Kapetan Tine Urnaut, ki proti Združenim državam Amerike zaradi bolezni ni igral, je takoj pokazal, koliko pomeni ekipi, po njegovih servisih je namreč ta povedla s 6:1. Prednost petih točk je držala do izida 11:6. A potem se je ustavilo v napadu, Japonci so z blokom Yukija Ishikawe izenačili na 16:16, takoj zatem pa s točko istega igralca prvič v nizu tudi povedli. Pred končnico so že vodili z 22:19, Slovenci so se še približali na 21:22, toda zadnje tri točke v nizu so osvojili Japonci.

Tudi začetek drugega niza je bil spodbuden. Po asu Klemna Čebulja so Slovenci vodili z 11:8, toda nato se je začela ponavljati zgodba iz prvega niza. Japonci so jih hitro ujeli, povedli s 16:15, do konca niza pa bili dovolj zanesljivi, da so tudi povedli z 2:0. V tretjem nizu je bilo pri izidu 5:2 za domače že bilo slutiti, da preobrata ne bo, Slovenci se sicer niso predali, še so izenačili, a stik držali le do polovice niza. Nato pa popustili, tako da je tekmec zanesljivo prišel do zmage.

Ni še vse izgubljeno

Za varovance Gheorgeja Cretuja sicer vendarle še ni vse izgubljeno. V Pariz namreč lahko pridejo tudi na osnovi uvrstitve na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), a za to bodo morali spomladi naslednje leto dobro igrati v ligi narodov. 

A zdi se, da so se že predali. "Naši fantje se bodo na olimpijske igre skušali uvrstiti prihodnje leto," so zapisali na Facebooku Odbojkarske zveze Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol