J. B./STA | 30. 8. 2023, 08:34

Z velikim turnirjem začenjajo tudi odbojkarji: Slovenijo čaka uvodna tekma njenega devetega zaporednega evropskega prvenstva (VIDEO)

FIVB

Ne samo za košarkarje, danes in tudi v naslednjih dneh bomo pesti stiskali še za odbojkarje, ki začenjajo z nastopi na prvenstvu stare celine.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo danes, ko bodo na svetovnem prvenstvu na delu tudi košarkarji, deveti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu začela z dvobojem proti Ukrajini. Prvi del tekmovanja bo odigrala v Varni v Bolgariji, želja pa je uvrstitev v italijansko prestolnico Rim, kjer bo potekal boj za kolajne na letošnjem EP, ki sicer poteka še v Severni Makedoniji in Izraelu.

Slovenska zasedba, ki brani srebro s prvenstev leta 2019 in 2021, je v ponedeljek okoli poldneva prispela v Bolgarijo, kjer pod vodstvom romunskega stratega Gheorgheja Cretuja vadi 14 odbojkarjev.

Cretujevi izbranci bodo prvo tekmo skupinskega dela odigrali danes ob 16.30 proti Ukrajini. Z njo so se nazadnje srečali v četrtfinalu lanskega svetovnega prvenstva, ki ga je do polfinala med drugimi gostila prav Slovenija.

Slovenija je takrat dvoboj dobila s 3:1 v nizih, na koncu pa na SP osvojila četrto mesto, Ukrajinci pa so že takrat dokazali, da so čvrsta reprezentanca, ki lahko meša štrene najboljšim zasedbam stare celine. Mednje tudi na tem EP spada tudi Slovenija, ki jo stavnice vidijo kot četrtega favorita za osvojitev naslova. Pred njo so še Poljska, Italija in Francija.

Slovence po prvi tekmi proti Ukrajini v četrtek čaka prost dan, v petek in soboto pa bodo njihovi nasprotniki najprej Finci in nato Španci. Po dnevu premora sledita še obračuna s Hrvaško in Bolgarijo. Slovenija bi v primeru napredovanja v Varni igrala še dvoboj osmine finala in kasneje ob morebitni zmagi še četrtfinale, preden najboljše štiri reprezentance čaka selitev v Rim.

Tekme v Italiji bodo poleg Bologne, kjer se je v ponedeljek prvenstvo začelo, tekme gostili še Perugia, Ancona in Bari, tekme skupine C bodo v Skopju, skupine D pa v Tel Avivu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol