J. B. | 12. 9. 2022, 09:12

Slovenska puščica! Tadej Pogačar na veličasten način do novega uspeha

Profimedia

Tik pred zadnjim vrhuncem letošnje sezone je kolesarski as svojim tekmecem vnovič nagnal strah v kosti. V Montrealu je na izjemen način prikolesaril do novega uspeha v karieri.

Tadej Pogačar je trenutno v Kanadi, kjer je tik pred zadnjim vrhuncem sezone dokazal, da je že pozabil na razočaranje na letošnjem Touru. Pogačar je na dirko po Franciji odšel kot prvi favorit za skupno zmago, ki bi bila že njegova tretja zaporedna. Toda Danec Jonas Vingegaard je bil premočan tekmec in Pogačar se je moral sprijazniti z drugim mestom. Francoska pentlja je seveda terjala svoj davek, toda ob koncu sezone je Pogačar vendarle spet dodobra napolnil svoje baterije. In da je odlično pripravljen, je v nedeljo dokazal na klasiki po Montrealu.

Na sila zahtevni dirki svetovne serije je bil Pogačar del ubežne peterice, ki je na koncu vprašanje zmagovalca rešila v ciljnem sprintu. Številni so tedaj stavili na belgijskega asa Wouta van Aerta, ki ciljni sprint le redkokdaj zaključi kot poraženec, toda Pogačar je bil občutno močnejši od vseh tekmecev. Na koncu jih je v sprintu povsem potolkel in roke visoko v zrak dvignil že pred ciljno črto. 

Samozavestno v Avstralijo

"V ubežni skupini so bili zgolj in samo vrhunski kolesarji," je po tekmi v pogovoru za Cycling News poudaril Pogačar in dal kar sam še dodatno vrednost svojemu tokratnemu uspehu. Da je ta prišel v idealnem času, ni dvoma. Že danes je Pogačar namreč odpotoval v Avstralijo, kjer se bo 18. septembra začelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Pogačar je dokazal, da bo v Wollongongu eden od glavnih favoritov za zmago na 266,9 kilometra dolgi preizkušnji.

"Mislim, da se lahko samozavestno odpravim v Avstralijo," je prepričan 23-letnik iz Komende.

"Na Touru nisem bil v dobri kondiciji, zdaj pa je forma iz dneva v dan na višji ravni. V zadnjem času sem veliko počival in stopnjeval pripravljenost za zaključek sezone. Zmaga v Montrealu je potrditev dobrega dela. Lahko rečem, da se prav zato že veselim nastopa na svetovnem prvenstvu."

Kot zanimivost dodajmo, da se je Pogačar v Kanadi razveselil svoje že 44. zmage v karieri. Štirinajst jih je na račun dodal v letošnjem letu. Da bi bila petnajsta tudi najslajša, ni dvoma. Tako velja staviti na Pogačarja, kar je nedvomno dokazal (tudi) v Montrealu.

Poleg Pogačarja so na dirki po Montrealu nastopili še trije Slovenci. Jan Tratnik je na koncu dosegel 36. mesto, za Matevža Govekarja in Mateja Mohoriča pa je bila 221,4 kilometra dolga preizkušnja preveč zahtevna in sta odstopila še pred ciljno črto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord