R.S. | 30. 10. 2023, 14:02

Smučarska zvezdnica obtožena goljufije: "Prepričana sem, da je prišlo do napake"

Profimedia

31-letnica je zaradi diskvalifikacije povsem na tleh. 

Norveški smučarki Ragnhild Mowinckel prva tekma sezone zagotovo ne bo ostala v lepem spominu - v Söldnu so jo namreč diskvalificirali. Postavila je šesti čas prve vožnje veleslaloma, v drugi vožnji pa ni nastopila, saj so na njenih smučeh odkrili delce prepovedanega fluoriranega voska. Prepoved uporabe fluora velja od letošnje sezone dalje. FIS je snov na tekmovanjih prepovedal po letih razprav o potencialni škodljivosti fluoriranega voska za zdravje in okolje. Zaradi diskvalifikacije Norvežanke je slovenska smučarka Ana Bucik pridobila eno mesto in končala na 11. mestu, kar je njena najboljša veleslalomska uvrstitev v Söldnu.

Težki trenutki 

31-letnico je diskvalifikacija zelo prizadela, premagale so jo solze. "Nisem poskušala goljufati, prepričana sem, da je prišlo do napake. Žirija pravi, da so bile vrednosti tako visoke, da jih nisem mogla pobrati po naključju, ampak potem je moral nekdo premazati smuči," je za norveški TV 2 komentirala situacijo. Da je situacijo izredno težka za športnico, je poudaril tudi športni direktor na norveški zvezi Claus Ryste"Povsem je na tleh. Boji se, kaj bodo govorili ljudje. Sporočam ji, da je nihče ne sumi goljufanja. Kljub temu je ona tista, ki nosi posledice. Tudi njenemu serviserju ni lahko."

Profimedia

Morebitna sabotaža?

Serviser naj bi smuči pripravil na identičen način kot dva dni pred tekmo, ko Fisova merilna naprava ni zaznala nobenih nepravilnosti. Posledično so se pojavili dvomi v zanesljivost meritev, prav tako se pojavljajo govorice o sabotaži. "Povsem mogoče je, da je nekdo smuči poškropil s flurom. Verjetno bi bilo najbolje, če bi serviserji spali s smučmi," je dejala zmagovalka uvodne tekme Lara Gut-Behrami

Trenerja ženske norveške reprezentance Atle Skårdal je incident vrgel iz tira: "Zdi se nam zelo nepošteno, saj smo prepričani, da smo se pripravili v skladu s pravili. Trenutno tavamo v temi. Ne vem, kaj je šlo narobe." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol