24. 7. 2022, 12:32 | Vir: STA

Ste vedeli, da je Pogačarjeva zaročenka kolesarka? Podaja se na zgodovinsko dirko

Profimedia

Dekle našega najuspešnejšega kolesarja je trenutno v Franciji, kjer odšteva zadnje minute do začetka ženskega Toura, kjer bo poskušala pomagati ekipi v boju za skupno zmago, sama pa morda doseči viden etapni uspeh.

Urška Žigart, 25-letnica iz Slovenske Bistrice, je prav tako kot njen zaročenec Tadej Pogačar, odlična kolesarka. To poskuša danes dokazati na zgodovinskem ženskem Touru.

Profimedia

Pred koncem moške različice kolesarske dirke po Franciji se bo namreč na Elizejskih poljanah v Parizu kmalu začel tudi zgodovinski Tour za ženske.

Na njem bosta poleg Žigartove nastopili še dve Slovenki, in sicer Eugenia Bujak in Urša Pintar.

Eugenia Bujak, Urša Pintar

Eugenia Bujak, Urša Pintar

Profimedia/fotomontaža

Gre za prvo izvedbo ženske preizkušnje v okviru organizacije ASO, ki skrbi za moško različico dirke, zaradi česar so poznavalci že pred startom preizkušnjo označili kot največjo in zgodovinsko.

Kakšna preizkušnja jih čaka?

Tekma se bo začela pred Eifflovim stolpom v Parizu, kolesarke pa v prvi etapi čaka sprinterska tekma po Elizejskih poljanah (81,7 kilometrov). Začela se bo ob 13.40 in končala pred začetkom zadnje etape moške različice, prva favoritinja v sprintu pa je Nizozemka Lorena Wiebes.

Profimedia

Ženske bodo morale premagati osem etap, po prvi in drugi ravninski sledijo tri razgibane etape na poti proti Vogezom, kjer bo prišlo do odločitve o skupni zmagovalki.

Predvsem zadnji dve etapi prihodnji konec tedna sta kraljevski. V sedmi bodo morale kolesarke premagati tri zahtevne vzpone, v zadnji, osmi, pa se bodo podale na Super Planche des Belles Filles, kjer je v sedmi etapi moške različice slavil prav slovenski as Tadej Pogačar.

Profimedia

Favoritke za skupno zmago

Prva favoritinja za skupno zmago je Nizozemka Annemiek van Vleuten, ki je prepričljivo slavila že na italijanski dirki Giro Rosa.

Profimedia

Prve izzivalke bodo bržčas Italijanki Marta Cavalli in Elisa Longo Borghini ter Nizozemka Demi Vollering. Domačini upajo na presenečenje Juliette Labous.

Kakšno uvrstitev pričakujejo Slovenke?

Tudi v ekipah Slovenk stavijo na močni adutinji. Državna prvakinja v vožnji na čas, Žigartova, bo skušala pomagati Američanki Kristen Faulkner, medtem ko bosta Bujakova in Pintarjeva pomočnici Španki Mavi Garcia in Italijanki Marti Bastianelli.

Tour de France Femmes

Dirka po Franciji je sicer nekoč že imela žensko različico, a nikoli v tako medijsko izpostavljeni obliki. Prva izvedba sega v leto 1955, ko je slavila Britanka Millie Robinson, nato pa je sledila skoraj 30-letna luknja ter kasneje številne transformacije dirke, ki pa nikoli niso dosegle želene odmevnosti.

Tokratna prva izvedba Tour de France Femmes pa bi utegnila dokončno učvrstiti postavljene temelje ženskega kolesarstva, so prepričani organizatorji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol