R. K. | 8. 7. 2022, 18:05 | Vir: STA

Za odličnega Tadeja Pogačarja odločilni zadnji metri pred ciljem

Profimedia

Na sedmi etapi dirke po Franciji so se naši kolesarji ponovno izkazali več kot odlično. Kdo slavi tokrat?

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Franciji in ostaja v rumeni majici vodilnega. Na vrhu ciljnega vzpona na Super Planche des Belles Filles je v tesnem dvoboju ugnal Danca Jonasa Vingegaarda in svojega rojaka Primoža Rogliča.

Profimedia

To je že osma Pogačarjeva zmaga na dirki po Franciji

Pogačarja, ki vozi za ekipo UAE Team Emirates, so ga na vrhu ciljnega vzpona pričakali starši ter zaročenka Urška Žigart. To je bila njegova 42. zmaga v karieri, 12. v sezoni ter že osma na dirki po Franciji. Obenem je bila to druga zaporedna etapna zmaga, potem ko je vse najboljše ugnal že v četrtkovi najdaljši etapi 109. izdaje Toura.

Danes je 23-letnik s Klanca pri Komendi v zadnjem trenutku prehitel Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki je silovito napadel na najbolj strmem delu tik pred ciljem. Dvanajst sekund za njima pa je končal drugi slovenski as Roglič (Jumbo-Visma), ki je prav tako v zadnjem delu prehitel zadnjega ubežnika, Nemca Lennarda Kämno (Bora-Hansgrohe).

V skupnem seštevku je Pogačar povišal prednost pred tekmeci, saj Vingegaard na drugem mestu zaostaja 35 sekund. Tretji je Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki si je nabral že 1:10 minute zaostanka. Roglič je napredoval na 13. mesto, za rojakom pa zaostaja 2:45 minute.

Profimedia

Vingegaarda prehitel v zadnjih metrih pred ciljem

V etapi moštvo UAE Team Emirates ni želelo nikomur brez boja prepustiti rumene majice, zato je hitro začelo lov na sprva 11 ubežnikov. Toda ti so ob nekaterih napadih, s katerimi so razredčili vrste, povečali prednost tudi nad tri minute pred glavnino, do zadnjega vzpona pa so imeli še dobro minuto naskoka.

Ubežniki so dolgo vztrajali v ospredju, še posebej Nemec Kämna, ki mu je skoraj uspelo zadržati prednost pred glavnino, a so ga po napadu Vingegaarda trije vendarle ujeli. Predvsem Danec je silovito pospešil, sledil pa mu je zgolj Pogačar, ki se je v zadnjih 20 metrih le odpeljal mimo 26-letnika in slavil osmo etapno zmago na Touru.

Profimedia

Kmalu bo na sporedu naslednja etapa

Številni favoriti so zašli v težave ob močnem narekovanju ritma ekipe UAE Team Emirates, presenetljivo je 1:39 minute izgubil tudi Rus Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe), ki je pred dirko veljal za enega največjih tekmecev obema Slovencema in Dancu, ki so bili izrazito favorizirani za zmago na Touru.

V soboto bo na sporedu osma etapa od Doleja do Lozane v Švici, s čimer bo 109. izdaja dirke po Franciji vstopila še v četrto državo po Danski, Belgiji in Franciji. Na 186,3 km dolgi trasi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone vključno z zadnjim, 4,8 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol