Š. T. | 12. 3. 2023, 14:50 | Vir: STA

Tadej Pogačar pokazal, da se lahko zanese le nase: v zaključku dirke pometel s tekmeci

Profimedia

Vodilni kolesar moštva UAE Emirates je pokazal iz kakšnega testa je. V zaključku zadnje etape na dirki Pariz - Nica se je odločil za pobeg in se veselil dvojne zmage.

Na dirki Pariz - Nica je bila na sporedu 8. etapa v dolžini dobrih 118 kilometrov. V vlogi favorita za skupno zmago je bil Tadej Pogačar, član ekipe UAE Emirates. Slovenski kolesar je zmagal na prejšnji, kraljevski etapi in je imel pred zaključnim delom in prvim zasledovalcem Francozem Davidom Gaudujem 12 sekund prednosti.

Dirka, znana tudi pod imenom Pot proti Soncu, je v zadnji etapi kolesarjem ponudila pet kategoriziranih vzponov. Odločilni trenutek je bil približno 18 kilometrov pred ciljem, ko je Pogačar pobegnil in samostojno krenil naprej.

Profimedia

Kolesar iz Klanca pri Komendi je povečeval prednost pred zasledovalci in 10 kilometrov pred ciljem je imel približno 50 sekund prednosti. Vztrajal je do konca in si zagotovil etapno in seveda tudi skupno zmago na tej prestižni dirki.

Pogačar je ob svojem prvem nastopu na dirki proti soncu slavil tri etapne zmage. Najprej je bil najboljši v četrti in sedmi etapi, ki sta se končali s ciljnim vzponom.

Danes je v kratki etapi s številnimi klanci tekmece ugnal še bolj zanesljivo in v skupnem seštevku zanesljivo za 53 sekund premagal Gauduja (Groupama-FDJ), Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) pa je za sabo pustil za 1:39 minute. V etapi je Pogačar slavil s prednostjo 33 sekund pred Vingegaardom in Gaudujem.

Skupaj z današnjo končno razvrstitvijo dirke proti soncu je to že Pogačarjevo 55. slavje v karieri. V tej sezoni je že pri številki devet, potem ko je v letu 2022 slavil 16-krat.

Slovenski as je dobil že 13 večdnevnih preizkušenj, kar ga med aktivnimi kolesarji pri vsega 24 letih uvršča na četrto mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20), Britancem Chrisom Froomom (17) in rojakom Primožem Rogličem (16).

Profimedia

"Nikoli še nisem dirkal tukaj. V začetku marca sem bil nekajkrat na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Vedel sem, da dobro dirkam v prvih tednih sezone, zato so bile moje sanje dobiti Pariz-Nico. Da mi je to uspelo, je neverjetno," je organizatorjem po debiju na dirki dejal kolesar s Klanca pri Komendi.

"Pravijo, da je napad najboljša obramba. Te ceste zelo dobro poznam, tu opravim veliko treningov. Poznam tudi svoje noge za zadnji vzpon, zato sem točno vedel, koliko truda lahko vložim, da pridem kar najhitreje do vrha zadnjega vzpona. Danes se mi je matematika obnesla, dobro sem izračunal," je še dodal Pogačar, ki sicer živi le nekaj kilometrov stran v Monte Carlu.

"Tekmeci so bili tu zares močni, da stojim na vrhu stopničk z Gaudujem in Vingegaardom je poseben občutek, saj sta sijajna kolesarja. Tudi če do konca sezone ne dobim nobene dirke več, ta ne bo slaba," pa je še o zahtevnosti preizkušnje in sijajnem začetku sezone dejal slovenski as.

V naslednjih tednih ga čaka še nastop na spomeniku Milano-Sanremo (18. marec), nato pa sledijo še belgijske klasike, z vrhuncema na dirki po Flandriji (2. april) in Liege-Bastogne-Liege (23. 4.)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol