14. 7. 2023, 18:37 | Vir: STA

Se Tadej Pogačar bliža zmagi na dirki po Franciji? Poglejte, koliko sekund je tokrat vzel vodilnemu Dancu

Profimedia

Bolj ko se tekmovalci na eni najtežjih kolesarskih preizkušenj na svetu bližajo Parizu, bolj postaja vse skupaj napeto.

Poljak Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Chatillon-sur-Chalaronna do Grand Colombiera je slavil iz ubežne skupine. Med favoriti je bilo razburljivo predvsem v zadnjem kilometru, ko je slovenski as Tadej Pogačar vodilnemu Dancu Jonasu Vingegaardu skupaj z bonusi vzel osem sekund.

Profimedia

Triintridesetletni Kwiatkowski je s sijajnim vzpenjanjem iz ubežne skupine prišel do 31. zmage v karieri. Svetovni prvak s cestne dirke pred devetimi leti v Španiji je etapno zmago na Touru slavil drugič, prvič mu je to uspelo pred tremi leti.

Pogačar na koncu tretji

V skupnem seštevku je razlika na vrhu še nekoliko manjša. Pogačar (UAE Team Emirates) se je s silovitim napadom okoli 500 metrov pred koncem vendarle malce odlepil branilcu zmage in ciljno črto prečkal kot tretji s 50 sekundami zaostanka za Kwiatkowskim. S tem je pridobil še štiri bonifikacijske sekunde.

Drugo mesto je pripadlo ubežniku, Belgijcu Maximu Van Gilsu (Lotto Dstny), ki je zaostal 47 sekund, Vingegaard (Jumbo-Visma) pa je ciljno črto prečkal kot četrti z zaostankom 54 sekund.

Profimedia

V begu tudi Matej Mohorič

V generalni razvrstitvi ima zdaj Vingegaard še devet sekund naskoka pred Pogačarjem. Tretjeuvrščeni Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe) ima po novem 2:51 minute zaostanka, potem ko je danes ciljno črto prečkal kot šesti (+1:05).

V begu se je danes znašel tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa na zanj ne ravno najboljšem terenu ni imel možnosti za etapno zmago. Kljub temu se je dobro boril in ciljno črto prečkal kot 18. z zaostankom 2:06 minute.

V soboto se začenja alpska etapa

Danes je Pogačarjevo moštvo ves čas lovilo ubežnike in skušalo omogočiti favoritom boj za etapno zmago. Vseeno so bili za slabo minuto prekratki. Ob vznožju zaključnega vzpona na Grand Colombier (17,4 km/7,1 %) je imelo 16 ubežnikov slabe štiri minute naskoka pred glavnino, Kwiatkowski pa je v ospredju zdržal in na francoski državni praznik slavil prestižno zmago.

Profimedia

V soboto bo na sporedu prva alpska etapa od Annemassa do Morzina (151,8 km). Gre sicer za drugo od treh zaporednih gorskih etap ta konec tedna, v tej pa bodo morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4100 višinskih metrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol