N. V. | 19. 4. 2023, 16:30

Tadej Pogačar ponovno dokazal, da je brez konkurence: slavi zgodovinski dosežek

Profimedia

Zmagal je z lahkoto in si prislužil zgodovinski dosežek: je šele sedmi kolesar, ki je zmagal na vseh treh najpomembnejših ardenskih klasikah.

Najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar je po dirki Amstel Gold premočno dobil tudi drugo belgijsko klasiko od treh, valonsko puščico. S potrpežljivostjo in močjo je kot prvi preplezal Mur de Huy in kot sedmi kolesar v zgodovini dopolnil zbirko zmag na ardenskem trojčku.

Na Liege-Bastogne-Liege je bil najboljši lani, zmagi na dirki Amstel Gold pa je danes na svoj seznam uspehov še eno ugledno klasiko svetovnega nivoja: valonsko pušcico. Na seznamu tekmovalcev, ki jim je to uspelo, so Eddy Merckx, Bernard Hinault, Michele Bartoli, Danilo Di Luca, Davide Rebellin in Philippe Gilbert. 

Na tekmi je od Slovecev tekmoval še Matej Mohorič, ki je privozil 23. mesto. Ob Pogačarju sta na zmagovalnem odru še presenečenje 22-letni Danec Mattias Skjelmose in Mikel Landa, ki mu je prostor odpiral prav Mohorič.

Valonska puščica

87. izvedba Valonske puščice se je začela v kraju Herve in je bila dolga "le" 194,3 kilometrov in ima dobrih 3 tisoč metrov višinske razlike. Cilj je že vse od leta 1984 na zidu Mur de Huy, ki so ga morali premagati kar trikrat.

Zid nad Huyjem je izrazito strm (1300 metrov, povprečni naklon skoraj 10 odstotkov, maksimalni naklon 19 odstotkov, v zavojih tudi do 26 odstotkov), kar Pogačarju do zdaj ni pretirano ustrezalo, poroča RTV. Danes pa je pokazal, da je zanj tudi to mačji kašelj. 

V nedeljo bo na dirki Liege-Bastogne-Liege Pogačar lovil še ta zgodovinski dosežek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol