18. 12. 2023, 19:37 | Vir: STA

Tadej Pogačar razkril načrte za prihajajočo sezono (povedal je tudi, ali bo nastopal na dirki po Sloveniji)

Profimedia

Novo sezono bo začel nekoliko pozneje kot običajno.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je na medijskem dnevu ekipe UAE Team Emirates v španski La Nucii slovenskim predstavnikom sedme sile podrobneje razkril načrte za prihajajočo sezono. Že v nedeljo je potrdil, da se bo prvič v karieri udeležil Gira, danes pa dodal, da bo ob tem ciljal še na Tour ter svetovno prvenstvo v Švici.

Najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze bo posledično zaradi napornega spomladansko-poletnega dvojčka tritedenskih pentelj novo sezono začel nekoliko pozneje, in sicer 2. marca na Strade Bianche. To dirko je dobil leta 2022.

Profimedia

V prihodnjem marcu ga nato čaka še prvi spomenik sezone Milano-San Remo (16.) ter dirka po Kataloniji med 18. in 24. marcem, ki jo bo vozil prvič, lani pa je tam zmagal njegov rojak in tekmec Primož Roglič. Aprila se bo udeležil še spomenika Liege-Bastogne-Liege (21.), kar bo njegova zadnja preizkušnja pred Girom. Ta se bo začel 4. maja v okolici Torina in končal 26. v Rimu.

"Giro sem si želel voziti že od nekdaj. Najbolj se spominjam, ko je Luka Mezgec zmagal v Trstu, kjer smo spremljali konec etape. Vse od takrat sem si želel nastopa na Giru. Zadnja leta, na žalost ali srečo, je bil Tour vedno prioriteta, saj smo tam vselej šli na zmago. Končno pa napočil čas za dve tritedenski dirki, da se ne ponavlja eno in isto vsako leto in da je nekaj sprememb," je slovenskim novinarjem v La Nucii dejal Pogačar.

Na slovenskih cestah ga verjetno ne bo

Po Primožu Rogliču bo skušal postati drugi Slovenec zapovrstjo s skupno zmago po Italiji. Kisovčana maja ne bo na startu, saj je v dresu novega kluba Bora-Hansgrohe napovedal lov na zmago na dirki po Franciji.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po Giru za Pogačarja, ki je bil pričakovano najbolj oblegan od medijev, sledijo višinske priprave, na slovenskih cestah pa ga po vsej verjetnosti ne bo, a temu 25-letnik s Klanca pri Komendi ne zapira vrat. "Ta bo težka, ampak bomo še videli. Mogoče, ampak zaenkrat tega ni v načrtu," je o dirki po Sloveniji pristavil prvi kolesar sveta.

Vseeno je prioriteta Tour. "Zagotovo bo treba dobro načrtovati priprave, Giro odpeljati vrhunsko, a ostati na dobri ravni zadnje dni. Nato pa takoj preklopiti na Tour in se v petih, šestih dneh spočiti. Potem gremo naravnost na višinske priprave, kjer ne potrebuješ veliko, če imaš dobro bazo z Gira. Toura obenem ne smeš začeti zanič, saj so zahtevne etape od samega začetka. Mislim, da se da oboje dobro izpeljati," je o novostih v programu dodal Pogačar.

Dvojček zmag?

Mediji že omenjajo dvojček zmag Giro-Tour. Nazadnje se je pod ta uspeh zapisal pokojni italijanski zvezdnik Marco Pantani. Toda o tem Pogačar ne razmišlja, bolj ga zanima četveroboj velikih zvezdnikov v Franciji. Ob njem bodo tam predvidoma dvakratni zmagovalec Danec Jonas Vingegaard, rojak Roglič ter Belgijec Remco Evenepoel.

Profimedia

"Če bo res, kot se govori, in če ne bo nesreč, bo z Remcom, Primožem, Jonasom, mano in še marsikom drugim, ki bo pokukal zraven, to res eden od Tourov, ki bo lepo zapisan v zgodovino," se izziva veseli Pogačar. Tritedenski dirki pa za slovenskega asa nista edini, ki si jih je posebej začrtal v koledarju. Že v angleščini je novinarje presenetil, da bi lahko bil glavni cilj svetovno prvenstvo v Zürichu, kjer bo trasa tako njemu kot ostalim kolegom v reprezentanci pisana na kožo.

"SP bo zelo pestro. Slovenska reprezentanca se lahko dobro pripravi. Odvisno je, kdo bo šel, ampak mislim, da se ga bomo udeležili kar vsi, saj nam je trasa pisana na kožo. Seveda to ne pomeni, da lahko kar pričakujemo kolajno, še posebej zlato. Moramo pa pričakovati, da lahko naredimo dober rezultat in ciljamo na najvišja mesta," je poudaril letos bronasti na SP v Glasgowu.

Po Touru ga sicer čaka počitek in nato nadaljevanje sezone na kanadskih enodnevnih dirkah. Po SP pa bo ciljal še na četrto zaporedno zmago po Lombardiji, s čimer bi postal prvi kolesar v zgodovini s tovrstnim dosežkom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol