R. K. | 22. 7. 2023, 17:29 | Vir: STA

Tadej Pogačar na predzadnji etapi dirke po Franciji pometel s konkurenco: mu še lahko uspe dobiti dirko?

Profimedia

Po zelo težkem tednu se je najboljšemu slovenskemu kolesarju vendarle uspelo vrniti.

Po tem, ko je na petkovi etapi izjemen uspeh dosegel Matej Mohorič, ki je dobil 19. etapo znamenite dirke, je danes po taktičnem boju zmagovalec predzadnje etape dirke po Franciji postal Tadej Pogačar. Na trasi od Belforta do Le Marksteina (133,5 km) je bil Pogačar boljši od Avstrijca Felixa Galla in Danca Jonasa Vingegaarda. Zmagovalec Toura je že znan, to je danes neuradno postal prav Vingegaard, saj bo v nedeljo na sporedu le še procesija na pariških cestah.

Profimedia

Za Pogačarjem težek teden

Trenutno najboljši slovesnki kolesar je Felixa Galla, Jonasa Vingegaarda in brata Yates ugnal v zaključnem sprintu, s tem pa simbolično nakazal, da je zelo težek teden, ko mu nikakor ni hotelo iti vse po načrtih, vendarle za njim. V sicer zelo naporni etapi je Pogačar poskusil z napadom že na zadnjem vzponu, a se Vingegaarda (Jumbo-Visma) ni otresel.

Nato je po taktičnem boju dobil še pomoč moštvenega kolega, Britanca Adama Yatesa in v ciljnem sprintu zanesljivo ugnal tekmece. Najbližje mu je bil Avstrijec Gall (AG2R Citroen).

Profimedia

Pred kolesarji še sprinterski zaključek

To je bila že Pogačarjeva 11. etapna zmaga na Touru, v letih 2020, 2021 in 2022 je slavil po trikrat, letos pa je bil najboljši še v šesti etapi. Skupno je v karieri slavil 62-krat, 14 od teh zmag pa je zbral na tritedenskih pentljah. Hkrati je bila to druga zaporedna etapna zmaga za slovenske kolesarje, potem ko je v petek slavil Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

V skupnem seštevku bo imel Vingegaard v Parizu 7:29 minute naskoka pred Pogačarjem, tretje mesto pa je pripadlo Britancu Adamu Yatesu (UAE Team Emirates), ki zaostaja 10:56 minute. V prvi peterici je prišlo do spremembe, saj je na četrtem mestu Simon Yates (Jayco-AlUla) prehitel Španca Carlosa Rodrigueza (Ineos Grenadiers).

Profimedia

Dirka po Franciji se bo v nedeljo končala s sprinterskim obračunom na Elizejskih poljanah v Parizu. Etapa se bo začela v Saint-Quentin-en-Yvelinesu in bo dolga 115,1 km.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol