A. B. | 8. 10. 2022, 17:41

Slovenski kolesarski as znova dokazal, zakaj je najboljši: uspel mu je zgodovinski preboj

Profimedia

24-letni Tadej Pogačar je pometel s konkurenco in se uvrstil na sam vrh lestvice! 

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 116. izdaje dirke po Lombardiji. Na trasi od Bergama do Coma (253 km) je za drugo zaporedno zmago na tej preizkušnji v ciljnem sprintu ugnal Španca Enrica Masa (Movistar). Tretje mesto je pripadlo še enemu Špancu Mikelu Landi (Bahrain-Victorious).

Za 24-letnega slovenskega asa je to že 46. zmaga v karieri, od tega 16. v tej sezoni ter tretja na spomenikih oz. petih največjih enodnevnih dirkah. Lani je bil poleg Lombardije najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege.

Najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze 

Pogačar je postal prvi kolesar po Joaquinu Rodriguezu, ki je dvakrat zapovrstjo dobil klasiko odpadajočega listja. Špancu je to uspelo v letih 2012 in 2013. Obenem pa je kolesar s Klanca pri Komendi ubranil 500 točk, s čimer bo še drugo leto zapovrstjo končal kot najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Odločitev je na zadnjem spomeniku sezone padla v zadnjih 70 km, ko je glavnina ujela ubežnike, nato pa je predvsem Pogačarjevo moštvo navilo ritem in povsem razredčilo glavnino.

Slovenski as se je dolgo zanašal na številčno premoč svoje ekipe, nato pa je na predzadnjem vzponu na Civiglio (4,2 km/9,7 %) napadel, sledil mu je lahko le Mas, ki je tudi sam nekajkrat poskusil streti mlajšega tekmeca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Večkrat se jima je priključil še Landa, a je vselej zaostal, ko sta oba pred njim pospešila. Na zadnjem krajšem vzponu na San Fermo della Battaglia (2,8 km/6,7 %) kljub Masovemu napadu ni prišlo do odločitve, v ciljnem sprintu pa je imel daleč največ moči Pogačar za drugo zaporedno zmago po Lombardiji.

Kakšen je njegov odziv? 

"Izjemno se je vrniti na to dirko in ponoviti zmago. Ne najdem besed, kako zelo sem hvaležen svoji ekipi za vso pomoč. Opravili so sijajno delo, sam pa sem lahko postavil piko na i na zadnji dirki v sezoni," je takoj po dirki za organizatorja v prvi izjavi dejal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

"Dirka je potekala po pričakovanjih. Načrt je bil, da napadem na Civiglio, a se je izkazalo, da mi je bil Mas na klancih enakovreden, zato sem skušal z njim sodelovati do cilja," je dodal Pogačar, ki je v ciljnem sprintu zanesljivo slavil s kolesom in pol prednosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Do Masa je imel precej spoštovanja, potem ko ga je tri leta starejši Španec ugnal pred nekaj dnevi na dirki po Emiliji. Toda od tistega dne je Pogačar še dvignil formo. "Na dirko po Emiliji sem prišel po svetovnem prvenstvu v Avstraliji, od takrat pa sem se vsak dan počutil bolje. Že na dirki treh dolin Vareseja sem bil v odlični formi. Vedel sem, da bom imel danes zelo močne noge."

Pristavil je le še oceno celotne sezone, ki je bila kratka in jedrnata: "Ta je bila skoraj popolna."

Na dirki je nastopil še en Slovenec, in sicer Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Opravljal je vlogo pomočnika in delno pripomogel uspehu svojega moštvenega kolega Mikela Lande. Ciljno črto je prečkal kot 61. z 10:26 minute zaostanka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord