A. R. | 22. 6. 2023, 10:00

Bi jo prepoznali? Nepozabna zabava na gradu, 32-letna slovenska športnica v stilu slavila odhod v pokoj (FOTO)

Osebni arhiv Tine Trstenjak/fotomontaža

Zlata olimpijka in judoistka Tina Trstenjak je že lani decembra naznanila konec športne kariere, pred dnevi pa je za svoje najbližje, družino in prijatelje pripravila nepozabno 'grajsko' zabavo. V pogovoru nam je zaupala, kaj bo počela po koncu kariere.

Tina Trstenjak je na zadnji dan leta 2022 končala svojo karierno pot, zdaj pa je tako kot se za športnico njenega kova spodobi pripravila zabavo ob slovesu.

Osebni arhiv Tine Trstenjak

"Izredno sem vesela, hvaležna in počaščena, da so si ljudje vzeli čas in prišli, da smo se skupaj družili in poveselili. Zabava je nastala z razlogom, da vsem, ki so me spremljali, navijali zame in mi stali ob strani, nekaj povrnem. Skupaj smo malo obudili spomine na moje tekmovalne dni, si ogledali kratek video, nazdravili na moje uspehe, uživali v dobri glasbi, odlični hrani in pijači. Sama sem zelo uživala. Bilo je super, boljše si ne bi mogla niti predstavljati," je za Metropolitan.si povedala Tina, ki je na ta dan ob sebi imela vse svoje najdražje.

Tina Trstenjak s starši, Borisom in Silvo Trstenjak

Tina Trstenjak s starši, Borisom in Silvo Trstenjak

Osebni arhiv Tine Trstenjak
Osebni arhiv Tine Trstenjak

Poleg družine so bili med gosti tudi predstavniki iz športnega in zabavnega sveta, in sicer predsednik slovenske zveze Lovrencij Galuf, generalni sekretar Evropske judoistične zveze Envic Galea, predstojnik akademije IJF Tibor Kozsla in japonski veleposlanik Hiromiči Macušima, deskar Tim Mastnak, smučar Martin Čater, rokometaš Luka Žvižej in rokometni vratar Urban Lesjak, Hajdi Korošec Jazbinšek z družino, pevec Sebastian, dekleta iz skupine Bepop in drugi.

Ker prihaja iz Celja, si je Trstenjakova zabavo želela organizirati v domačem mestu: "Celjski grad je bil odlična izbira ter menim, da je najlepši in najbolj poseben prostor za tak dogodek."

Osebni arhiv Tine Trstenjak

Zaupala nam je tudi, da je bil večer poln čustev in presenečenj: "Moje drage Bepop ladies so mi kot presenečenje zapele, pozneje so se opogumili tudi drugi. Dobila sem tudi ogromno šopkov in drugih daril. Vsem sem res hvaležna in resnično vse, kar se je dogajalo, cenim. Ampak največje darilo so bili vsi, ki so si vzeli čas zame in prišli na dogodek."

Osebni arhiv Tine Trstenjak

Zase pravi, da je sicer bolj zadržana, ampak ob tistih ljudeh, ki so ji blizu, pokaže čustva. "Sem preprosta, sproščena in veliko bolj nasmejana kot prej. Odlično se počutim v svoji koži in mislim, da se to tudi kaže navzven. Celo malo bolj zgovorna sem kot prej. Težko je opisovati samo sebe." 

"Največji predsodek, ki ga imajo Slovenci glede judoistk, je predvsem to, da smo nevarne in se tepemo. In mogoče se nas zaradi tega ljudje malo bojijo. Ampak v resnici to sploh ne drži."

V času športne kariere se je morala odreči marsikateri stvari, ampak glede na rezultate, ki jih je dosegla, ne bi ničesar spremenila.

Osebni arhiv Tine Trstenjak

"Res pa je, da imam zdaj več časa zase, za družino in druženje s prijatelji, z veseljem se tudi udeležim kakšnega družabnega dogodka. Ukvarjam se tudi z drugimi športi, tistimi, s katerimi se prej nisem smela ukvarjati zaradi nevarnosti poškodb."

"Ne bom rekla, da je za športnike po koncu kariere slabo poskrbljeno, a menim, da bi lahko bilo veliko bolje. Se mi zdi, da v večini primerov športnik ostane na koncu sam in se mora sam spoprijeti s tem, kako naprej."

Čeprav je karierno pot že končala, še vedno ostaja v športnih vodah. "Še vedno ostajam v judu. V judu obstaja več vlog, nista to samo vlogi tekmovalca in trenerja, ampak je tu še ogromno drugih področij, na katerih se da delovati. Sama sem dobila povabilo svetovne judo zveze, od samega predsednika in zdaj sem na tekmovanjih v vlogi supervisorja, torej nadzorujem vse, kar se na blazini dogaja. Druga vloga, v kateri tudi delujem, je pa ta, da sem ekspert v IJF akademiji, ker učimo ter preverjamo trenerje. Poleg vsega tega pa, kolikor mi čas dopušča, še vedno rada grem v domači klub in pomagam trenerju Fabjanu," spregovori o svojih nadaljnjih načrtih.

Tibor Golob

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol