J. B. | 27. 9. 2022, 11:25

Trstenjakova na veliki življenjski prelomnici, legendarni trener postregel s pesimistično napovedjo

Profimedia

Po dvanajstih osvojenih odličjih na velikih tekmovanjih je odlična Tina Trstenjak prišla do točke, ko se bo morala odločiti, kako naprej. Bo še kdaj navduševala Slovence?

Da Tina Trstenjak spada med najboljše slovenske športnice vseh časov, ni nikakršnega dvoma. Odlična judoistka je v svoji karieri osvojila vse, kar se je osvojiti dalo. Trikrat je bila evropska prvakinja, okitila se je tudi z naslovom najboljše na svetu.

Na olimpijskih igrah je osvojila dve kolajni, leta 2016 se je v Riu de Janeiru povzpela tudi na najvišjo stopničko.

Na velikih tekmovanjih je osvojila kar 12 odličij, toda vse bolj se zdi, da je njena kariera številnih presežkov bolj ali manj končana. Trstenjakova je v tem letu že izpustila nastop na evropskem prvenstvu, manjkala bo tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki bo od 6. do 13. oktobra potekalo v Uzbekistanu. Več kot upravičeno se torej poraja vprašanje, ali je Celjanka že končala kariero na najvišji ravni? 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Trstenjak (@tina_trstenjak)

Na vprašanje, kako se bo Trstenjakova odločila glede svoje športne poti in ali bo morda vztrajala do naslednjih olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu, je v pogovoru za Delo odgovoril legendarni trener Marjan Fabjan. "Ne vem. Če pa sem iskren, težko verjamem, da bo svojo kariero podaljšala do naslednjih OI. Vsekakor bi bila njena vrnitev zelo težka. Če me že vprašate, ji tudi ne privoščim vseh naporov, ki bi jih morala še enkrat prestati. O tem raje sploh ne razmišljam. Če samo pomislim na to, kaj vse bi morala dati spet skozi, me začne boleti glava. Po drugi strani mora vsak enkrat tudi zaživeti," je za Delo dejal Fabjan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Trstenjak (@tina_trstenjak)

Kljub vsemu Trstenjakova še naprej redno obiskuje telovadnico. "Tina pridno trenira in meče svoje nasprotnice za sparing. A to niso tisti pravi treningi, veste pa, da polovičarstva ne zagovarjam. Če se bo odločila, da se želi vrniti v šampionsko formo, ji bom seveda pomagal, o tem ni nobenega dvoma. Toda potem ne bo več poti nazaj. Priprave za OI zahtevajo celega človeka in popolno predanost. Da bi nekoga pripravljal, da bi zgolj nastopil na največji športni prireditvi, me ne zanima. Zdaj je na potezi Tina. Vem, da jo tudi Clarisse Agbenenou pregovarja, naj vztraja do Pariza 2024, sam pa se v to ne vmešavam," je za Delo dodal Fabjan.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ