M. M. | 20. 7. 2022, 12:58

To so vsi naši dobitniki atletskih medalj s svetovnih prvenstev

Profimedia

Z medaljami s svetovnih prvenstev v atletiki nas je pred leti razveseljeval metalec kladiva Primož Kozmus. Ni pa Brežičan edini, ki je poleg Kristjana Čeha domov prinesel medaljo s svetovnega prvenstva. 

Prvi, ki je Sloveniji prislužil atletsko medaljo s svetovnih prvenstev, je bil Gregor Cankar. Na svetovnem prvenstvu v atletiki leta 1999 v Sevilli je s skokom dolgim 8,36 metra prišel do bronaste medalje v skoku v daljino. 

Celjan je poleg tega tudi nosilec slovenskega rekorda v skoku v daljino (8,40 m), ki ga je dosegel leta 1997 v Celju.

V letih od osamosvojitve Republike Slovenije do zaključka svoje kariere je bil eden izmed nosilcev slovenske atletike in je bil šestkrat razglašen za atleta leta.

Leta 1999 je bil, po uspehu v Sevilli, razglašen za športnika Slovenije in za športno osebnost leta.

Naslednja atletinja, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila medaljo, je Marija Šestak. Slovenska atletinja, ki se je rodila v Srbiji, je 8 let za prvim Gregorja Cankarja osvojila še drugi skakalni bron. 

Na svetovnih prvenstvih je najboljšo uvrstitev dosegla leta 2007, ko je prvotno osvojila peto mesto, toda po diskvalifikacijah zaradi uživanja poživil je napredovala do bronaste medalje, ki jo je uradno prejela na svetovnem prvenstvu leta 2019.

Njen osebni in slovenski rekord znaša 15,08 m, dosežen 13. februarja 2008 v Atenah.

In kot zadnji dobitnik medalje pred Čehom je neponovljivi Primož Kozmus. Brežičan ima kar tri medalje s svetovnih prvenstev.

Ko je prvič leta 2007 v Osaki prišel do medalje, je dosegel enega največjih uspehov slovenskega športa. Na atletskem svetovnem prvenstvu je v metu kladiva osvojil srebrno medaljo z dolžino 82,29 metra. 

Slovenska atletika se je dve leti za tem po zaslugi Kozmusa prvič vpisala med države svetovnih prvakov. Na 12. prvenstvu v Berlinu je Kozmus z metom 80,84 zmagal v metu kladiva in osvojil zlato medaljo, za Slovenijo prvo atletsko. 

Kozmus je svojo tretjo medaljo s svetovnih prvenstev osvojil povsem nepričakovano. Po zlatu iz Berlina in srebru iz Osake je bron iz Daeguja pomenil celoten komplet medalj v njegovi vitrini.

Kozmus pred prvenstvom ni blestel, zato ni bil med glavnimi favoriti za medalje. Tudi v kvalifikacijah je bil šele deseti, potem pa se je odlično odrezal v finalu in z metom 79,39 osvojil tretje mesto.

Zadnjo medaljo je z izjemnim metom priboril Kristjan Čeh, ki je kot drugi Slovenec okronan za svetovnega prvaka. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord