26. 6. 2022, 08:00

Uspeh športnih plezalcev: Janja Garnbret znova na vrhu, Vita Lukan zasijala, Luka Potočar najboljši med moškimi!

Grega Valančič/ Sportida

Slovenski športni plezalci bodo v nedeljo v finalu uvodne tekme sezone svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Innsbrucku v Avstriji. Kako so po uvrstitvi strnili svoje občutke?

Janja Garnbret je podobno kot v kvalifikacijah tudi v polfinalu osvojila vrh, Vita Lukan je bila osma, Luka Potočar pa četrti.

Janja z najboljšim rezultatom že v kvalifikaciji

23-letna Janja Garnbret je bila podobno kot v kvalifikacijah prepričljiva tudi v polfinalu. Z najboljšim rezultatom kvalifikacij je nastopila kot zadnja v polfinalu. "Na ogledu je bila smer videti lahka in tudi takšna je dejansko bila. Ponavadi je ravno obratno.Polfinalna smer je bila lahka, a danes sem imela v sebi neizmerno mirnost, saj sem vedela, če so zmogle pred mano zlesti do vrha, bom tudi jaz. Bila sem res neverjetno mirna," je povedala.

"Ponovno sem uživala in spet sem bila Janja z nasmehom."

Grega Valančič/ Sportida

Pri tem je še dodala: "Ko sem slišala, da so dekleta pred mano že priplezala do vrha, je bil zame to večji pritisk. Namreč vedno bolje plezam, kadar vem, da nobeni pred mano ni uspelo osvojiti vrha, ker mi to da večjo motivacijo."

V nedeljo bo nastopila tudi Vita

Od Slovenk si je nastop v nedeljskem finalu priborila še Vita Lukan, ki je brez polfinala in finala ostala v balvanskem plezanju. "Letos se mi zdi, da so dekleta v konkurenci naredila korak naprej. Če sem v preteklosti lahko naredila kakšno napako in sem prišla v polfinale, sem bila letos kar malce živčna, če mi bo uspelo. Občinstvo mi je dalo poseben zagon, zelo dobro vzdušje je bilo in nisem želela končati."

Grega Valančič/ Sportida

V dobri formi je tudi Luka

Pri moških je za najboljši slovenski dosežek poskrbel Luka Potočar, po petem dosežku kvalifikacij je v polfinalu stopil še eno stopničko višje, na četrto mesto."Vesel sem bil, da se mi je uspelo uvrstiti v polfinale. Z leti sem se navadil pritiska, zato nisem imel posebnih težav. Smer mi je bila kar všeč. Do točke, kjer sem padel, nisem imel velikih počitkov.  Pomembno je, da sem v finalu v prvi tekmi sezone. To je zame dobro potrditev, da sem res v dobri formi."

Grega Valančič/ Sportida

Domen Škofic je tekmovanje sklenil na 18. mestu.V polfinalu se je borilo kar šest Slovenk. Lučka Rakovec in Lana Skušek sta si delili 18. mesto, Sara Čopar in Mia Krampl pa sta pristali na 21. mestu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.