J. B./STA | 15. 9. 2022, 15:42

Velikan prišel do konca poti: Roger Federer naznanil konec kariere

Profimedia

Vrsto let je bil najboljši na svetu. Bil je vzor milijonom mladih. Zdaj pa je sprejel najtežjo odločitev v življenju.

Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je na družbenem omrežju Instagram potrdil, da bo pri 41 letih končal bogato kariero. To se bo zgodilo po Laverjevem pokalu prihodnji teden.

"Laverjev pokal prihodnji teden v Londonu bo moj zadnji turnir v okviru ATP. Seveda bom v prihodnje še igral tenis, vendar ne več na turnirjih za grand slam ali na turneji," je zapisal Federer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roger Federer (@rogerfederer)

Športnik iz Basla je tenis nazadnje igral lansko leto na turnirju v Wimbledonu, potem mu je znova ponagajalo zdravje. Odšel je že na svojo tretjo operacijo kolena, čeprav je večkrat poudaril, da še ni rekel zadnje, pa je očitno spoznal, da preprosto ne more več.

"Sporočilo, ki mi ga je v zadnjem obdobju večkrat poslalo moje telo, je bilo kristalno jasno. Kot številni veste, sem imel v zadnjih treh letih težave s pripravljenostjo zaradi poškodb in operacij. Trdo sem delal, da bi se vrnil v pravo formo. Hkrati pa sem vedel, da ima moje telo omejitve. V dobrih 24 letih sem odigral več kot 1500 tekem. Zdaj pa je napočil trenutek, da končam svojo profesionalno kariero."

Federer je na svoji dolgi teniški poti osvojil kar 20 turnirjev za grand slam. Več zmag imata le Rafael Nadal (22) in Novak Đoković (21). V profesionalnem tenisu je debitiral že leta 1998, ko mu je bilo vsega 16 let, svoj prvi turnir za grand slam je osvojil leta 2003. Tedaj je bil najboljši v Wimbledonu. Turnir v britanski prestolnici mu je bil nasploh zelo pri srcu. Osvojil ga je rekordnih osemkrat.

Profimedia

Zadnjo zmago na turnirjih za grand slam je dosegel leta 2018, ko je bil pri šestintridesetih najboljši v Avstraliji. Na prvo mesto lestvice ATP se je prvič zavihtel leta 2004, nato pa na vrhu preživel neverjetnih 310 tednov. Le Novak Đoković je na prvem mestu lestvice ATP preživel več časa.

"Odločitev, ki sem jo sprejel, je po svoje grenka, a tudi sladka. Pogrešal bom vse, kar je povezano s profesionalnim tenisom. Toda po drugi strani je toliko stvari, zaradi katerih se lahko veselim. Imam se za enega najbolj srečnih ljudi na planetu Zemlja."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wimbledon (@wimbledon)

"Dan mi je bil prav poseben talent - lahko sem igral tenis. In to na ravni, za katero si nisem nikdar mislil, da jo bom dosegel. In to za precej dlje časa, kot sem si mislil, da je možno. Teh 24 let v profesionalnem tenisu je bila res nepozabna pustolovščina. A včasih imam občutek, kot da je minila v 24 urah," je še dodal Roger Federer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord