J. B. | 9. 8. 2023, 07:27

Veliko srce slovenske šampionke! Janja Garnbret bo vse, kar je dobila, namenila žrtvam poplav (in to še ni vse ...)

Profimedia

V Švici blesti, a hkrati trpi, ko opazuje žalostne prizore iz njene domače Koroške ...

Janja Garnbret, ki je minuli konec tedna v Bernu osvojila zlato in srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju, bo denarno nagrado iz prvenstva v celoti namenila za pomoč prizadetim v poplavah v njej domači Koroški. Janjin partner, zavarovalnica Allianz, bo znesek Janjine donacije podvojil.

Naravno katastrofo, ki je zadela Slovenijo, je čutila tudi Garnbretova, ki je svojo zlato medaljo v balvanskem plezanju posvetila vsem prizadetim v poplavah in tistim, ki so priskočili na pomoč in reševanje. Po osvojeni srebrni medalji v težavnosti se je odločila celoten znesek prisluženih denarnih nagrad na prvenstvu v Bernu nameniti za pomoč prizadetim v poplavah na območju Koroške, ki je utrpela hudo škodo.

"Koroška je moj dom"

Korošica, ki bo v tem tednu v Bernu lovila še eno medaljo in s tem vozovnico za olimpijske igre, je ob tem povedala: "Težko je od daleč spremljati dogajanje v Sloveniji, sploh na najpomembnejšem dogodku moje sezone. Če že še ne morem biti doma, lahko vsaj s tem, ko za obnovo in pomoč ljudem namenim svojo nagrado, pomagam po svojih močeh. Koroška je moj dom, v poplavah pa je zelo nastradala. Številni so v stiski, zato me veseli, da se je k donaciji pridružil tudi Allianz in podvojil vsoto. Vsaka malenkost, ki jo lahko v teh trenutkih naredimo, šteje veliko. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi splezali iz te krize."

Janja Garnbret bo olimpijsko vozovnico za igre v Parizu prihodnje leto lovila v kombinaciji, ki bo trem najboljšim poleg kompleta medalj prinesla še vstopnico za olimpijske igre. Kombinacijski polfinale je na sporedu v sredo, v finalu pa se bodo dekleta pomerila v petek.

Zlato olimpijko pri donaciji podpira Allianz, ki si kot globalni partner Olimpijskega in Paraolimpijskega gibanja prizadeva k opolnomočenju športnikov in njihovih družin. "Slovenijo je zadela naravna katastrofa, ki vpliva na vse. Koroška je eno najbolj oškodovanih območij, zato pri odločitvi, da podvojimo Janjino velikodušnost, nismo oklevali. Želimo si, da pomoč v čim krajšem času pride v prave roke," je povedal Mladen Rašeta, direktor Allianz Slovenija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord