14. 6. 2022, 16:15 | Vir: STA

Vse, kar morate vedeti pred začetkom kolesarske dirke po Sloveniji

Bobo

Že 28. izvedba Dirke po Sloveniji je na sončno stran Alp znova privabila številna zveneča imena kolesarstva. Preverite, kateri slovenski kolesarji se bodo borili za zeleno majico!

V Novi Gorici se v sredo začenja vrhunec kolesarske sezone na slovenskih tleh! 

Pogačar je tudi letos favorit 

Na startu bo skupaj kar 32 Slovencev, največ pozornosti pa bo gotovo nastop Tadeja Pogačarja, ki bo branil lanskoletno zmago. Ob njem bo formo za dirko po Franciji pilil tudi Matej Mohorič, po poškodbi pa se vrača Jan Tratnik.

Za Pogačarja bo to zadnji preizkus forme pred Tourom, ki se bo začel 1. julija v Koebenhavnu na Danskem.

Akreditiranih je že skoraj 130 novinarjev, dirko pa bo, kot je to navada v zadnjih letih, prenašala televizijska mreža Eurosport. Medtem jo bo na spletu možno spremljati prek kolesarske platforme GCN.

Pri nas bo dirko podrobno spremljala RTV Slovenija z desetimi urami neposrednega prenosa.

Skupni nagradni sklad dirke je 70.975 evrov

Največji favorit dirke je gotovo Tadej Pogačar  (UAE Team Emirates).

Največji favorit dirke je gotovo Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Bobo

Tekmec Caruso in močna ekipa Bahraina

Glede na profile etap v tej sezoni Pogačar večje konkurence ne bi smel imeti. Med najbolj izpostavljene kolesarje v boju za skupno razvrstitev pa spadata predvsem lani drugouvrščeni na Giru, Italijan Damiano Caruso (Bahrain-Victorious). Moštvenemu kolegu Pogačarju bo pri UAE Team Emirates družbo delal Jan Polanc.

Kot vselej bo med petdnevno preizkušnjo veljala posebna prometna ureditev, vse udeleženci v prometu naj si na spletni strani pogledajo časovnice etap in si pot ustrezno prilagodijo glede na zaprtja cest.

Močno ekipo s poudarkom na slovenskih kolesarjih je v Slovenijo poslala predvsem zasedba Bahrain-Victoriousa. Tako bodo na dirki poleg Mohoriča nastopili tudi Tratnik, ki se vrača po zlomu zapestja pred mesecem dni na Giru, ter Domen Novak in Matevž Govekar.

Govekar je šele pred kratkim zamenjal delodajalca in bo na domači pentlji debitiral v ekipi svetovne serije, Novak pa je na Giru sijajno opravljal vlogo pomočnika in v predzadnji etapi osvojil drugo mesto.

Luka Mezgec

Luka Mezgec

Bobo

Od Slovencev bo med ekipami svetovne serije dirkal tudi Luka Mezgec v dresu BikeExchange-Jayca. Doslej je dobil dve etapi na dirki po Sloveniji, po eno leta 2017 in 2019.

Kraljevska etapa na Veliko planino

Etape so letos pisane na kožo eksplozivnim kolesarjem za kratke in strme vzpone, pa tudi lažjim hribolazcem zaradi zahtevnega vzpona na Veliko planino.

Skupaj bodo kolesarji morali premagati natanko 791,3 km, 11 kategoriziranih vzponov, za bonifikacijske sekunde pa se bodo merili na 14 letečih ciljih.

Bobo

Druga, sicer najdaljša etapa je prav tako razgibana s številnimi krajšimi vzponi, potekala pa bo med Ptujem in Rogaško Slatino (174,2 km).

Tretja etapa bo ključna

Boj za skupno zmago se bo bržčas začel v tretji etapi od Žalca do Celja oz. tamkajšnjega gradu.

Lani je Pogačar prav v podobni etapi deklasiral tekmece in se odpeljal zanesljivi zmagi naproti. Vzpona na Lipo in Svetino bosta pred zaključnim vzponom na celjski grad letos zagotovo razredčila glavnino.

Profimedia

V kolikor pa bo dirka pred zadnjo etapo med Vrhniko in Novim mestom (155,7 km) tesna, lahko javnost obračune najboljših pričakuje tudi na kratkem, a zahtevnem klancu na Trško goro. Ta bo na vrsti vsega 9,5 km pred ciljem na glavnem trgu v Novem mestu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord