J. B./STA | 28. 8. 2023, 18:35

Kaos ob koncu 3. etape Vuelte: Rogličev tekmec zapeljal v množico, padel in obležal okrvavljen (VIDEO)

Twitter/Eurosport/posnetek zaslona

Na dirki po Španiji tudi tokrat ni šlo povsem mirno.

Belgijski as Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Surie do Arinsala v Andori (158,5 km) je 23-letnik ugnal Danca Jonasa Vingegaarda in Španca Juana Ayusa. Slovenski zvezdnik Primož Roglič je etapo končal na četrtem mestu.

Padel in si poškodoval arkado

Evenepoel je z 48. zmago v karieri in tretjo etapno zmago na Vuelti prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, nekaj metrov po prečkanju ciljne črte pa se je zaletel v predstavnico enega od moštev, padel in si poškodoval arkado.

Svetovni prvak v vožnji na čas je napadel 250 m pred ciljem na vrhu vzpona do Arinsala (8,3 km/7,7 %) in zanesljivo slavil sekundo pred Vingegaardom (Jumbo-Visma), Ayusom (UAE Team Emirates), Rogličem (Jumbo-Visma) in ostalimi zasledovalci.

V seštevku ima pet sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom (Movistar), še šest sekund več zaostaja mladi Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ). Vingegaard je četrti z 31 sekundami zaostanka, Roglič pa deseti, za vodilnim ostaja 37 sekund. Veliko časa je v primerjavi s tekmeci izgubil Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Ciljno črto je letos za Rogličem drugouvrščeni z Gira prečkal 47 sekund za Evenepoelom, v skupnem seštevku pa na 21. mestu zaostaja 1:11 minute.

Pošteno mu gre na živce

Med ostalimi Slovenci je Jan Tratnik (Jumbo-Visma) dobro opravljal delo pomočnika, bil pa je 38. z zaostankom 1:58 minute. V skupnem seštevku je 35. (+2:34). Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta bila bolj v ozadju. Zasedla sta 133. oziroma 158. mesto, zaostala pa 21:23 minute.

Evenepoel kljub zmagi ni bil ravno zadovoljen po koncu etape, saj v veliki gneči ni natanko vedel, kam mora peljati. Zdravniško osebje mu je nato po padcu oskrbelo okrvavljeno arkado.

"Lepo, a znova je bil varnostni koridor vsega 50 m po ciljni črti. Vse skupaj mi gre tretji dan zapovrstjo že pošteno na živce," je za organizatorje dogajanje po etapi ocenil 23-letni Belgijec, ki je prejel nekaj šivov nad desnim očesom. "To je bil popoln taktični pristop ekipe. Na zadnjem spustu smo bili v ospredju, kar je bila dobra odločitev. Morali smo čakati, biti potrpežljivi, na zadnjem vzponu pa sem se počutil odlično ter poskusil z dolgim, a močnim sprintom. Zelo ponosen sem na to zmago, ki kaže na dobro pripravljenost in dobro delo pred Vuelto," je še dodal lanski zmagovalec.

V torek bo na sporedu četrta etapa, ki bo potekala od Andorra la Velle do Tarragone (184,6 km). V zadnjem delu bi lahko na svoj račun prišli sprinterji, v kolikor bodo 30 km pred koncem prestali vzpon tretje kategorije, prelaz Lilla (5,2 km/4,9 %).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol