24. 5. 2022, 11:18

Wimbledon je izgubil na veljavi: postal le ekshibicijski turnir?

Profimedia

Sveta trava, kot kaže, ni tako sveta. Mnogi igralci in igralke kolebajo, ali bodo nastopili na najbolj prestižnem teniškem turnirju. Kdo bo nastopil in kdo si tega ne želi?

Najboljši britanski igralec Cam Norrie je napadel odločitev, da Wimbledonu odvzamejo točke za lestvico ATP. Boji se, da bo letošnji turnir zaradi tega precej slabši.

Enajsti igralec sveta je dodal, da se nekaj najboljših igralcev zdaj morda ne bo pojavilo na prvenstvu, ker je turnir postal "skoraj kot ekshibicija".

Po njegovem mnenju je večina igralcev proti tej odločitvi ATP in bodo posledice vidne. 

Norrie, čigar močan napredek v zadnjih 18 mesecih mu daje upanje, da bo uspel na turnirju, je bil razočaran zaradi sankcij, ki sta jih naložili moška in ženska teniška organizacija. 

Osvojil je vsak turnir, na katerem je bil prvi nosilec. Nazadnje mu je to uspelo pred kratkim v francoskem Lyonu. 

"Wimbledon je še vedno tako poseben dogodek. Mislim pa, da bomo doživeli, da vrhunski igralci ne bodo želeli igrati. Le počivali bodo in se pripravljali na turnije na trdi podlagi, ki bodo poznaje," je opozoril.

"Predvsem tisti, ki jih denar ne skrbi preveč. Tako mislim, da veliko igralcev, morda nekaj vrhunskih igralcev, ne bo zaradi tega igralo," je potarnal Norrie.

"To je izjemno težka situacija, povezana z vsem, kar se dogaja z vojno. Zdi se mi težko nastopati na slavnem domačem turnir in z nastopom ne pridobiti nobene uvrstitvene točke. V resnici igraš za nič, igraš skoraj kot na ekshibicijskem turnirju, zato mi je bilo težko sprejeti to odločitev," je dodal Britanec. 

Nekateri so za, drugi spet ne

Med tistimi, ki mislijo nastopiti na sveti travi, je tudi srbski teniški igralec Novak Đoković, ki je dejal, da se namerava udeležiti letošnjega Wimbledona, čeprav na turnirju ne bodo delili točk za lestvico ATP. Srb si želi obraniti lanski naslov.

"Da, nameravam igrati v Wimbledonu," je dejal petintridesetletnik, ki je dodal, da je prepoved igranja ruskim in beloruskim igralcem napačna odločitev. Prav zaradi te prepovedi, na Wimbledonu ne bodo podeljevali točk za lestvici ATP in WTA, sta krovni organizaciji sporočili pretekli teden.

Vidi se, da Novaku manjkajo tekme, saj je med pandemijo izpustil kar nekaj turnierjev. "Lepo je biti nazaj na Rolandu Garrosu," je Srb zapisal na Twitterju. 

"Vesel pa sem, da smo skupaj z igralci in ATP pokazali turnirjem za grand slam, da se bodo ob napakah, kot je ta v Wimbledonu, poznale posledice," dodaja 35-letnik, ki meni, da so bile na voljo druge rešitve, ki niso bile tako drastične kot prepoved igranja.

Je za dokončno odločitev bolje počakati?

Nekdanja prva igralka sveta Naomi Osaka je dejala, da bo morda preskočila Wimbledon

"Glede na trenutne okoliščine se bolj nagibam k temu, da ne bom igrala. Sem tip igralke, ki me motivira, ko vem, da se moja uvrstitev na lestvici WTA ob uspehu dvigne," je dodala štirikratni zmagovalka največjih turnirjev.

"Namen tega ukrepa je bil torej dober, vendar izvedba ni povsem na mestu. Prepričana sem, da se bo odločitev o točkovnju še spremenila. Potem se bom verjetno dokončno odločila."

Čeprav njeno mnenje šteje veliko in je v svetu tenisa pomembna oseba, je Japonka daleč od stare slave. Na odprtem prvenstvu Francije je izgubila že v prvem krogu proti Amandi Anisimovi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ