J. B. | 19. 10. 2022, 10:00

Za prihodnost se ni treba bati: za nadobudnimi plezalci so številne lovorike in sezona presežkov

Instagram/Sara Čopar/Tim Korošec/posnetek zaslona

Ne samo Janja Garnbret, v letošnji sezoni športnega vzpenjanja po tekmovalnih stenah so navdušili tudi številni njeni mlajši rojaki in rojakinje.

Naslov mladinske svetovne prvakinje, ki ga je v balvanih osvojila Sara Čopar, in naslov evropskega prvaka, s katerim se je prav tako v balvanih okitil Tim Korošec, sta le dva od številnih uspehov mladih slovenskih plazalcev in plezalk v pravkar končani sezoni. Da je bila ta sila uspešna, priča bera s svetovnih in evropskih prvenstev. Slovenci in Slovenke so na SP osvojili tri odličja, na EP pa kar šest.

Dobro delo se nadaljuje

Ajda Remškar, selektorka mladinske reprezentance v športnem plezanju, ne skriva zadovoljstva nad pravkar končano sezono in se že veseli naslednje. "Z letošnjo sezono sem zadovoljna. Rezultatsko smo bili zopet zelo uspešni, predvsem pa sem vesela, da se dobro delo preteklih sezon nadaljuje. Glavni cilji sezone so bili že vnaprej znani in okoli njih smo začrtali naš program, ki smo se ga med sezono v veliki meri uspeli držati. Nekaj pripravljalnih aktivnosti imamo letos še v načrtu, a se že veselim naslednje tekmovalne sezone," je za Planinsko zvezo Slovenije povedala Ajda Remškar, ki je kot enega od razlogov za uspeh navedla tudi izjemen moštven duh med mladimi plezalci in plezalkami.

Tudi v hotelih, na letalih in v kombijih

"Letos smo res ogromno časa preživeli skupaj, poleg samih prizorišč na tekmovanjih tudi v hotelih, na letalih in v kombijih. Tako tekmovalci kot trenerji veliko časa in energije namenjamo istim ciljem, kar se odraža na medsebojnem zaupanju in podpori."

Največji uspehi mladinske reprezentance v letu 2022

Svetovno mladinsko prvenstvo v Dallasu
1. mesto Sara Čopar v balvanih
2. mesto Sara Čopar v težavnosti
3. mesto Lovro Črep v težavnosti

Evropsko mladinsko prvenstvo balvani v Gradcu
1. mesto Tim Korošec
3. mesto Sara Čopar

Evropsko mladinsko prvenstvo težavnost v Augsburgu
2. mesto Jennifer Buckley
2. mesto Sara Čopar
2. mesto Timotej Romškar
3. mesto Lucija Tarkuš

Zadovoljstva nad sezono ne skriva niti 17-letna Sara Čopar iz ŠPO PD Celje Matica, ki je postala svetovna prvakinja v balvanih in podprvakinja v težavnosti, prav tako je stala na stopničkah na obeh evropskih prvenstvih v kategoriji kadetinj (U18), vrhunske rezultate pa je dosegla že v članski konkurenci.

Med premorom čas za učenje

"Zlata medalja ima veliko vrednost zame, predvsem zato, ker sem se med celotno tekmo, od kvalifikacij do finala, zelo dobro počutila in vse odplezala skoraj popolno," je za Planinsko zvezo Slovenije povedala Čoparjeva, ki je v članski kategoriji osvojila 11. mesto v težavnosti na tekmi v Edinburghu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐒𝐚𝐫𝐚 𝐜̌𝐨𝐩𝐚𝐫 (@saracopar)

"Iskreno že komaj čakam na glavno dvotedensko pavzo, da res zaključim letošnjo dolgo sezono. Med počitnicami bi najraje šla na toplo, nekam ob morje, ker za to med poletjem ni bilo časa. Mi pa šola to nekako preprečuje, tako da se bom med letošnjo pavzo posvetila kar učenju," je Sara Čopar še priznala, da bo tudi obdobje med obema sezonama zanjo zelo pestro.

"Talenta je v mladinskih vrstah res veliko, tako da se veselimo vseh njihovih mladinskih in članskih uspehov, katerim bomo priča v prihodnjih letih," so ob tem zapisali na uradni spletni strani Planinske zveze Slovenije. Za prihodnost slovenskega športnega plezanja se nam torej zares ni treba bati ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord