19. 7. 2023, 17:45 | Vir: STA

Žal se ni izšlo: Pogačar izgubil skoraj šest minut, Vingegaardu drugi Tour

Profimedia

Slovenski as je dokončno izpadel iz boja za svojo tretjo zmago na Touru. 

Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroen) je zmagovalec kraljevske 17. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km) je v veliko krizo padel slovenski as Tadej Pogačar in v primerjavi z vodilnim na dirki, Dancem Jonasom Vingegaardom izgubil 5:45 minute.

V skupnem seštevku je v etapi četrtouvrščeni Vingegaard (Jumbo-Visma) izdatno povišal prednost pred še vedno drugouvrščenim Pogačarjem (UAE Team Emirates). Ta po današnji krizi zdaj zaostaja 7:35 minute. Tretje mesto je še utrdil Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates), ki pa za Dancem zaostaja že 10:45 minute.

V boju za etapno zmago je imel največ moči na zahtevnem zadnjem vzponu na prelaz Loze 25-letni Gall. Ta se je na najtežjem delu klanca odlepil od preostalih ubežnikov in si hitro nabral dovolj prednosti pred Britancem Simonom Yatesom (Jayco-AlUla) ter slavil drugo zmago v karieri. Prvo je zabeležil na junijski dirki po Švici.

Simon Yates je ciljno črto na letališču v Courchevelu prečkal 34 sekund za Avstrijcem, tretje mesto je z zaostankom 1:38 minute pripadlo Špancu Pellu Bilbau (Bahrain Victorious). Četrti je bil Vingegaard, ki je zaostal 1:52 minute. Pogačar je ciljno črto prečkal kot 22. z zaostankom 7:37 minute. V četrtek bo na sporedu pretežno ravninska etapa od Moutiersa do Bourg-en-Bressa (184,9 km).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol