J. B. | 19. 7. 2023, 09:27

Tadej Pogačar izgublja v bitki dveh Nezemljanov, v Franciji pa že namigujejo: Vingegaard tako dober, da je sumljiv

Profimedia

Naj vas razplet torkovega kronometra ne zavede: Tadej Pogačar ni imel slabega dneva. Imel je zelo, zelo dobrega! Toda na drugi strani je bil tekmec, ki je prišel iz druge galaksije ...

Tadej Pogačar je izgubil bitko, ne pa tudi vojne. A ne glede na vse pred sredino kraljevsko etapo, ki bo bržčas dala končen odgovor o zmagovalcu letošnjega Toura, še kako drži misel, da se slovenski kolesarski zvezdnik za končno zmago bori z zares neverjetno zahtevnim tekmecem. Tekmecem, ki je v torek postregel z eno najbolj osupljivih predstav v zgodovini kronometrov na dirki po Franciji.

Čeprav je Tadej Pogačar vozil zelo dobro, je bil Jonas Vingegaard še boljši. Celo odličen. Dejansko fenomenalen. Številni kolesarski navdušenci so ob spremljanju njegove epske vožnje ostali odprtih ust.

"Ne vem, če sem že kdaj spremljal kronometer, na katerem je bila številka ena za 4,5 sekunde na kilometer hitrejša od številke dve," je za danski Ekstrabladet povedal kolesarski analitik Michael Rasmussen in nadaljeval: "Običajno so razlike med najboljšima minimalne, zdaj pa govorimo skorajda o svetlobnih letih. Tega nisem videl od časov Induraina, Armstronga in Hinaulta. Resnično sem mislil, da je nekaj narobe z merjenjem časa!"

Profimedia

Nizozemski WielerFlits je medtem zapisal, da se lahko to, "kar je Jonas Vingegaard pokazal na bokih Mont-Blanca, zapiše v knjige kot najboljši kronometer v zgodovini Tour de France". Vingegaardova vožnja je bila za WielerFlits "uničujoč udarec, orkan, bojno letalo, vrtinec ... Nezemljan!". Kultna La Gazzetta dello Sport je dodala, da je Vingegaard "prikolesaril na Luno" in zapisala, da je Danec v zadnjih šestih kilometrih vzpona Pogačarja prehitel za minuto in šest sekund. "Za celo večnost!" poudarja rožnati časnik, za katerega Pogačar ostaja "bolj popoln kolesar", a je Vingegaard v položaju, v katerem lahko na letošnjem Touru "izgubi le še sam s sabo".

Večna ljubica kolesarstva

Navdušenja nad Pogačarjevim tekmecem ne skriva niti francoski L'Equipe, ki pa je vseeno vrgel tudi senco dvoma na Vingegaardov osupljivi kronometer. L'Equipe tako piše, da glede na kolesarsko preteklost Vingegaardova vožnja ne vzbuja le občudovanja, ampak tudi sume.

Profimedia

"Jonas Vingegaard je prijel za gasilni aparat in pogasil ogenj, ki je gorel od začetka letošnjega Tour de France: strašljiv, ognjevit dvoboj, poln napetosti in s komaj zaznavno razliko med dvema rivaloma. Toda njegova predstava je podžgala tudi drug ogenj, in sicer sumničenje, večno ljubico kolesarstva, ki koketira z vsako izjemno predstavo. Upravičena vprašanja, ki tlijo v pepelu preteklosti. Odgovarjanje nanje je ena od odgovornosti, ki jih prinaša rumena majica," so bili brez dlake na jeziku novinarji enega najbolj priznanih športnih časnikov na svetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol