J. B./STA | 19. 7. 2023, 08:12

Po bolečem porazu nova epska bitka, ob kateri se poraja ključno vprašanje: lahko Tadej Pogačar še osvoji Tour?

Profimedia

Na torkovem kronometru je nepričakovano veliko zaostal za izjemnim Dancem, toda Tadej Pogačar še ni vrgel puške v koruzo. 

Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu kraljevska 17. etapa od Saint-Gervaisa do Courchevela (165,7 km). Ta ponuja štiri kategorizirane vzpone ter najvišjo točko letošnjega Toura, ko bo karavana tik pred ciljem prečkala prelaz Loze (2304 m). V boju za skupno zmago si je Danec Jonas Vingegaard v torek nabral veliko prednost.

Šestindvajsetletni Danec je v torkovi vožnji na čas povsem dotolkel konkurenco na čelu s slovenskim asom Tadejem Pogačarjem. Ta je za lanskim zmagovalcem Toura zaostal kar 1:38 minute.

Toda tudi Pogačar je imel pred tretjeuvrščenim Belgijcem Woutom Van Aertom kar 1:13 minute prednosti. V skupnem seštevku zaostaja 1:48 minute za Vingegaardom, tretji pa je skupno Pogačarjev moštveni kolega, Britanec Adam Yates, ki zaostaja že 8:52 minute.

Profimedia

Že pred najvišjo točko Toura kolesarje čakata prelaza prve kategorije na Saisies (13,4 km/5,1 %) in Roselend (19,9 km/6 %) ter druge kategorije na Longefoy (6,6 km/7,5 %). Vrh izjemno zahtevnega prelaza Loze (28,1 km/6 %) prihaja vsega 6,6 km pred ciljem. Nato sledi le še spust do Courchevela. "Na Touru se lahko zgodi vse. Treba je poskusiti zmagati v etapi in videti, kaj še lahko dosežemo," je po torkovem kronometru o današnji etapi dejal športni direktor Pogačarjeve ekipe Andrej Hauptman, tudi slovenski zvezdnik pa je na glas poudaril, da se v zaključek dirke ne misli podati z belo zastavo.

Še vedno lahko osvoji Tour

Tudi sveže upokojeni slovenski kolesar Jan Polanc se strinja, da bitka za končno zmago še ni končana. "Še vedno lahko osvoji Tour, saj nikoli ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo naslednji dan. V sredo je na sporedu kraljevska etapa in če je Tadeju še ostalo dovolj moči, mora na kraljevski etapi poskusiti pridobiti izgubljen čas. Bo zelo težko, a se nikoli ne ve. Je pa res, da je Jonas pokazal na kronometru tako dobro formo, kot je na letošnjem Touru še ni," je za Sportklub povedal Jan Polanc.

Profimedia

Čeprav je Jonasu Vingegaardu uspel velik korak proti končni zmagi, Danec ne glede na visoko prednost pred Pogačarjem ostaja previden. Penina se morda hladi, a v njegovi ekipi še nihče ne razmišlja o njenem odpiranju ... "Ne, Dirke po Franciji še ni konec. Prihajajo še težke etape, s katerimi se moramo spoprijeti," je poudaril Jonas Vingegaard.

Kolesarji bodo na pot krenili ob 12.30, najboljši pa bodo ciljno črto prečkali predvidoma pet ur kasneje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol