A. B./STA | 17. 11. 2022, 18:00

Zgodovinska sprememba, ki je navdušila teniške igralke: njihova igra bo s tem močno olajšana

Profimedia

Stroga pravila oblačenja, ki jih predvideva teniški turnir Wimbledon, niso več takšna, kot so bila do zdaj. Uvedli so novost, na katero so opozarjale mnoge znane teniške igralke. 

Organizatorji teniškega turnirja v Wimbledonu, ki velja za tistega z najstrožjimi pravili oblačenja, so potrdili, da bodo teniške igralke od prihodnjega leta naprej lahko nastopale tudi v temnem spodnjem perilu.

Sproščeno na igrišče 

V Wimbledonu so v preteklosti "res mislili na vse" in se vtaknili tudi v barvo spodnjega perila. Zdaj naj bi bilo igralkam lažje, saj se bodo tiste, ki bodo na sveti travi v Londonu nastopile v obdobju menstruacije, vendarle počutile bolj sproščeno.

Javno je o tem na letošnjem turnirju spregovorila Alicia Barnett. Kot pravi, je nastop na vrhunski ravni med menstruacijo dovolj zahteven že sam po sebi, kot pravi, pa je zahteva po belem spodnjem perilu še veliko dodatno breme.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zheng Qinwen (@zhengqinwen_tennis)

Na naslednjem turnirju, ta bo na sporedu med 3. in 16. julijem 2023, bo po novem drugače. "Moramo podpirati igralce in prisluhniti njihovim željam in težavam, da bodo lahko pokazali najboljšo igro," pa je to pokomentiral direktorica turnirja Sally Bolton.

Zakaj so 'morale' teniške igralke nositi belo perilo? 

Kratek in jasen odgovor je: "Ker je to v kodeksu oblačenja." Toda če se vrnemo v preteklost, bomo razumeli mentaliteto Wimbledona in njegovih Angležev, ki ljubijo tradicijo, so zapisali na en.as.com. 

V osemdesetih letih 19. stoletja, ko je bil kodeks prvič napisan, je bilo obravnavano kot neprimerno, če se je igralec znojil skozi oblačila. In ker je bila bela barva tista, ki je najmanj poudarjala madeže znoja, je "teniška belina" postala standardna obleka za premožne teniške igralce, ki so sodelovali na turnirju.

Avstralska teniška Daria Saville je v sredini letošnjega leta povedala, da je morala zaradi teniške tekme 'preskočiti' in zamakniti svoj menstrualni ciklus, saj jo je skrbelo, da se bo krvavitev videla na njenih hlačah. "Res je, sama sem morala v času Wimbledona preskočiti menstruacijo iz razloga, ker nisem želela skrbeti zaradi krvavitve. Že tako imamo dovolj stresa," je povedala za spletni medij The Daily Aus. Z uvedbo novega dovoljenja nošenja črnih spodnjih delov, se bodo lahko tem skrbem teniške igralke za zmeraj izognile in se skoncentrirale le na svojo igro. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol