A. B. | 18. 11. 2022, 06:35

Film Evropski prvaki 2017 Gorana Vojnovića prejemnik častne nagrade

Facebook/Košarkaška zveza Slovenije/fotomontaža

Čeprav se letošnje evropsko prvenstvo v košarki za naše zlate reprezentante ni izšlo tako, kot so načrtovali, bo njihov neverjeten dosežek za vedno ostal v našem spominu. 

Dokumentarni film režiserja Gorana Vojnovića, ki je nastal v produkciji December in koprodukciji Košarkarske zveze Slovenije, je bil pred nekaj dnevi v Milanu nagrajen na največjem festivalu športnega dokumentarnega in igranega filma 40. FICTS Federation. 

Dva slovenska filma med zmagovalci 

Na mednarodnem festivalu Sport Movies & TV 2022 so bili predvajani tudi zmagovalni filmi letošnjega prvega mednarodnega festivala športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji (ISFF Slovenia), ki se je odvijal v Rogaški Slatini. Med njimi so bili trije slovenski filmi: Evropski prvaki 2017 Gorana Vojnovića, kratki dokumentarni film Kristjan, režiserke Neli Maraž in promocijski film mladega režiserja Davida Podgornika z naslovom Nov dres, stara ljubezen (NZS), so zapisali na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS). 

"Prav oba slovenska filma, 2017 in Kristjan, sta se znašla med zmagovalnimi filmi zaključnega festivala v Milanu, s čimer sta dokazala, da ima Slovenija vrhunske športnike kot tudi odlične filmske ustvarjalce," so pojasnili na KZS.

Častno priznanje in častni venec 

Vojnovićev film je v kategoriji Dokumentarni film - ekipni šport prejel častni venec. Ta ponazarja lovorov venec, ki so ga nosili zmagovalci prvih olimpijskih iger in ga je leta 1983 oblikoval znani italijanski kipar in zlatar Silvio Gazzaniga. "Slednjega so imenovali tudi oče pokala vseh pokalov, saj je oblikoval znameniti zlati pokal svetovnega prvenstva v nogometu," so zapisali na KZS. Film Kristjan je v kategoriji Kratki filmi in TV nogomet prejel častno priznanje. 

Na predpremieri filma v Stožicah tudi zlata ekipa 

Slabih pet let po zlati medalji slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu je v začetku junija letos premierno predvajanje v Stožicah doživel dokumentarni film z naslovom 2017: Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak!, ki predstavlja enega največjih uspehov slovenskega športa. V filmu vsak izmed dvanajstih igralcev pove svojo zgodbo o tem, kako je doživel prvenstvo. Te so si mnogokrat celo nasprotovale, večinoma pa dopolnjevale in skupaj zgradile novo.

"Film 2017 nam še enkrat pokaže, da je življenje bolj neverjetno od fikcije," je takrat ob predstavitvi projekta dejal Vojnović.

Zlata ekipa, vključno z Goranom Dragićem, se je udeležila predpremiere, na uradni premieri dokumentarca pa se jim je pridružil tudi Luka Dončić. Spomnimo, kako so obiskovalci filmske premiere skočili na noge, ko se je pojavil: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord