14. 2. 2024, 15:19 | Vir: STA

Nove smernice pred začetkom tekmovalne sezone v športnem plezanju: veljale bodo tudi na olimpijskih igrah v Parizu

Profimedia

Po besedah predsednice komisije športnikov je to začetek poti k varnejšemu športu z obravnavanjem zapletene in občutljive teme.

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je postala prva mednarodna zveza, ki je uvedla celovite predpise v zvezi z relativnim pomanjkanjem energije športnikov v vrhunskem tekmovalnem športu (REDs) z uvedbo novih smernic za športnike pred letošnjo tekmovalno sezono, je zveza s sedežem v Torinu v Italiji objavila 7. februarja.

Profimedia

Nove smernice bodo veljale tudi na olimpijskih igrah

Usmeritve, ki so jih razvili znanstveni strokovnjaki IFSC in temelji na ugotovitvah skupine REDs Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), je zasnovana z namenom izboljšanja in zaščite zdravja in pravic športnikov.

Z novimi smernicami, ki so jih vpeljali pred sezono svetovnega pokala v športnem plezanju in paraplezanju, ta se bo začela 9. aprila v Keqiau na Kitajskem, bo veljala tudi za olimpijske igre Pariz in pred tem za olimpijske kvalifikacije v Šanghaju in Budimpešti maja in junija.

Mednarodna federacija za športno plezanje želi na tem področju delovati skupaj z nacionalnimi zvezami, športniki in zunanjo komisijo neodvisnih strokovnjakov na področju REDs.

Profimedia

Športniki bodo morali izpolniti dva kratka vprašalnika

Ker REDs trenutno ni mogoče identificirati z nobenim posameznim testom ali presejalno metodo, je zdravniška komisija IFSC, ki jo vodi profesorica Naama Constantini, ki je tudi del strokovne skupine Moka REDs, sklenila, da je potreben bolj celovit postopek presejanja za zagotovitev natančne slike zdravja športnika.

Mednarodna zveza bo zato zahtevala, da morajo športniki izpolniti dva kratka vprašalnika, namenjena zbiranju osebnih podatkov za merila, kot so višina, teža, srčni utrip in krvni tlak. Na nacionalnih zvezah pa bo, da bodo vsakemu športniku priskrbele zdravstveno spričevalo ali zahtevale več testiranj, v primeru morebitnih odklonov, pred odobritvijo IFSC.

"Obstajali so pozivi, da bi indeks telesne mase (ITM) uporabili kot merilo za določitev relativnega pomanjkanja energije, vendar preprost test ITM sam po sebi ne zagotavlja natančne slike o zdravju osebe in, kar je pomembno, tudi ne bi zdržal pravne presoje," je povedal generalni direktor IFSC Piero Rebaudengo.

Profimedia

Zdavje in dobro počutje športnikov prednostna naloga komisije

"Poleg tega se ITM zelo razlikuje od ene države do druge. Izključitev športnikov iz tekmovanja samo na podlagi odčitka ITM bi bila torej huda kršitev njihovih pravic."

Na tej podlagi se je IFSC lotil razvoja celovitejše politike testiranja športnikov na pomanjkanje energije REDs, usmerjene v zaščito zdravja športnikov na eni in njihovih človekovih pravic na drugi strani.

"Zdravje, dobro počutje in varnost športnikov so bili in bodo vedno ostali prednostna naloga komisije športnikov. Objavljena politika je začetek poti k varnejšemu športu z obravnavanjem zapletene in občutljive teme," je dejala britanska olimpijka Shauna Coxsey, predsednica komisije športnikov. "V komisiji športnikov verjamemo, da je to pozitiven korak k zaščiti športnikov."

Profimedia

Ozaveščanje o problematiki in zagotavljanje pomoči

IFSC bo tako začel naključno in osredotočeno testiranje parametrov, vključno z indeksom telesne mase, srčnim utripom in krvnim tlakom, v celotni sezoni. Te podatke, ki jih bodo posredovale nacionalne zveze, bodo nato hranili. Zunanja komisija pa bo zadolžena za pregled podatkov in primerjavo zbranih podatkov z zdravstvenimi spričevali nacionalne zveze.

"Ta strategija nam ne bo pomagala zgolj ugotoviti, kateri športniki so najbolj ogroženi, temveč bo pripomogla tudi k ozaveščanju o problematiki, zagotavljanju pomoči tistim, ki jo potrebujejo, in zagotavljanju zaščite pravic vsakega športnika," je poudaril predsednik IFSC Marco Scolaris.

Gre za sindrom, ki vpliva na zdravje in zmogljivost in je posledica neskladja med zaužitimi in porabljenimi kalorijami med vadbo. Lahko povzroči številne kratkoročne in dolgoročne težave z zdravjem in učinkovitostjo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol