19. 12. 2023, 21:20 | Vir: STA

Izbrani so najboljši športniki letošnjega leta! Imena ne presenečajo

Bobo

Društvo športnih novinarjev Slovenije je podelilo laskave naslove najboljšim športnikom leta 2023.

Športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca Slovenije med ekipami so najboljši športniki leta 2023 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bil v Cankarjevem domu v Ljubljani razglašen nogometaš Benjamin Šeško, nagrado za fair play je prejel smučarski skakalec Anže Lanišek, za najboljše med športniki invalidi pa so bile izbrane slovenske reprezentantke v odbojki sede.

Pogačar je v glasovanju 121 novinark in novinarjev dobil 267 točk, drugi je bil njegov kolesarski tekmec Primož Roglič (166), tretji pa košarkarski zvezdnik Luka Dončić (101).

Garnbret je zmagala zelo prepričljivo s 336 točkami, druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75). Med ekipami sta bili prvi dve le tri glasove oddaljeni druga od druge, nogometna reprezentanca je bila s 44 glasovi pred moško odbojkarsko reprezentanco (41).

Janja Garnbret

Janja Garnbret

Borut Živulović/Bobo

Bloudkove nagrade 

Prireditev DŠNS že več kot dve desetletji obeležuje v Cankarjevem domu v Ljubljani z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija.

Na letošnji so se spomnili tudi velikanov pred in po razglasitvi samostojne Slovenije, med katerimi so bolj dobitniki olimpijskih medalj, ki pa še niso dobili Bloudkove nagrade. Najvišja državna priznanja za šport bodo poslej dobili po nedavni spremembi zakonodaje, ki jo je državni zbor potrdil z vsemi glasovi navzočih poslancev.

Bloudkove nagrade na primer še niso dobili prvi dobitniki medalj z zimskih OI v samostojni Sloveniji in bronasti v Lillehammerju leta 1994 Jure Košir, Alenka Dovžan in Katja Koren Miklavec ter tudi judoistka Anamarija Velenšek in smučarska tekačica Vesna Fabjan. Omenjeni so bili med letošnjimi podeljevalci.

Tadej Pogačar

Tadej Pogačar

Profimedia

Nastopi

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta sta bila športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič. Plesno in glasbeno so dogodek dopolnili Bolero in njegove tri velike skupine, ki so v zadnjih letih osvajale svetovne in evropske naslove.

Prvaki so nastopili za prvake, ki jih je z orglami na oder povabil organist in čembalist Tomaž Sevšek Šramel, leta 1988 prejemnik druge nagrade na evropskem tekmovanju mladih orglavcev. Režiser je bil Jaka Krivec ob pomoči Roka Škodlarja, scenograf Ivo Koritnik, za video vsebine pa je skrbela Stella Ivšek.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, in jih je oblikoval Luka Tratnik. DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ta je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, velike statue, plakete pa so dobili trenerji teh športnikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol