A. B. | 11. 7. 2022, 06:56 | Vir: STA

Janja Garnbret vsakič znova dokaže, zakaj je najboljša!

Facebook/Janja Garnbret
Janja Garnbret vsakič znova dokaže, zakaj je najboljša! (foto: Facebook/Janja Garnbret)

Slovenski plezalci so se izjemno dobro pripravili na tekmovanja, kar dokazujejo s svojo neizmerno koncentracijo in pozornostjo na malenkosti. Kaj je najuspešnejša športna plezalka povedala po svoji zmagi?

Janja Garnbret je zmagala v finalu tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Chamonixu v Franciji. To je njena tretja zmaga v sezoni v težavnosti po vrsti. Olimpijska šampionka je pred tem zmagala tudi v Innsbrucku in Villarsu. Uspeh Garnbretove sta dopolnila še Luka Potočar s četrtim mestom in Mia Krampl z osmim.

Najuspešnejša športna plezalka v karavani je zabeležila 52. uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. To je njena že 35. zmaga v svetovnem pokalu v športnem plezanju, 21. v težavnosti, 14 jih ima v balvanih.

Kakšni so njeni vtisi? 

"V finalu sem plezala tekoče, takrat, ko vem, da so punce pred mamo že osvojile vrh, sem lahko precej nervozna, ampak tokrat sem bila super mirna in sproščena. Sem pa plezala previdno, ker sem vedela, da moram splezati do vrha smeri. Vendar pa je bil zadnji del smeri res lahek," je v prvem odzivu po zmagi dejala olimpijska in šestkratna svetovna prvakinja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

Srbsko plezalko Stašo Gejo, ki je tokrat komentirala finale in je po koncu spraševala zmagovalko, je zanimalo, zakaj je Janja, ko je osvojila vrh, pomahala z roko, preden je vrv vpela.

Vendar pa je Garnbretova dejala, da ni pomahala, čeprav je bilo tako videti, ko se je držala zadnjega oprimka smeri. "Nisem želela narediti napake," je pojasnila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

Garnbretova je slavila zmago na podlagi najbolj prepričljive predstave, ko je skozi celotno tekmovanje osvojila vrhove vseh smeri. Edina, ki bi lahko ogrozila njeno zmago, je bila Natalia Grossman, ki je bila izenačena s Slovenko do finala. A Američanka, ki bi zmagala le, če bi prišla do vrha hitreje kot v štirih minutah in 13 sekundah, na koncu ni osvojila vrha in je padla na višini 43+.

Tokratno tekmovanje v Chamonixu so zaznamovale precej lahke smeri, v kvalifikacijah, polfinalu in finalu. V finalu so štiri plezalke, vključno z najboljšo Slovenko, osvojile vrh smeri.

V finalu je od Slovenk nastopila tudi Mia Krampl, ki je bila osma od osmih finalistk z višino 37. Druga na tekmi je bila Italijanka Laura Rogora, tretja Chaehyun Seo iz Južne Koreje.

Uspešni tudi slovenski plezalci 

V moškem finalu je navdušil Luka Potočar, ki je bil zelo blizu prvim slovenskim moškim stopničkam v tej sezoni. Kazalo je, da bo 20-letni Jeseničan osvojil tretje mesto, a je tekmovalna žirija po pregledu posnetka isto višino, ki jo je zadržal Potočar, 29+, priznala tudi Američanu Seanu Baileyju, ki je nato stopil na stopničke. Potočar pa je še drugič v tej sezoni po Innsbrucku pristal tik pod njimi na četrtem mestu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka 🅿️otočar (@lukapotocar)

V moškem finalu je ostal vrh neosvojen. Zmagal je Čeh Adam Ondra z višino 39+, ki je v Chamonixu nastopil na svoji prvi veliki tekmi po lanskih olimpijskih igrah v Tokiu. Enako višino je dosegel tudi Japonec Taisei Homa, ki je bil drugi zaradi slabšega polfinala.

V polfinalu pod masivom Mont Blanca je nastopilo sedem Slovencev. Domen Škofic je osvojil končno 12. mesto, Vita Lukan je bila 16., Lučka Rakovec 19., Milan Preskar pa je slovenske nastope v polfinalu sklenil na 22. mestu.

V kvalifikacijah so nastopili še Tjaša Slemenšek (32.), Lana Skušek (43.) in Martin Bergant (57.).Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.